Nieuws

J.P. Morgan waarschuwt voor meer problemen repomarkt

J.P. Morgan maakt zich zorgen over de markt voor kortlopende leningen tussen banken. Ondanks ingrijpen van de Fed is er nog altijd te weinig liquiditeit in de repomarkt.

J.P. Morgan, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft er maar weinig vertrouwen in dat de Federal Reserve de problemen onder controle krijgt in de markt voor interbancaire leningen, ook wel de repomarkt genoemd. 

In deze markt lenen financiële instellingen, zoals banken en hedgefondsen, geld aan elkaar uit, waarvoor ze repocontracten afsluiten.

Daarbij leent een partij geld van een ander in ruil voor een onderpand en een kleine rentevergoeding.

Reporente

Over het algemeen verloopt dit vrij soepel, zonder grote schommelingen van de reporente. Maar sinds een maand is de zorgeloosheid er vanaf. In september moest de Federal Reserve plotseling met vele miljarden bijspringen om de liquiditeit op peil te houden.

Dat is de Fed sindsdien blijven doen. Voor 60 miljard dollar per maand koopt de Fed Amerikaanse treasury bills.

Maar nadat er vorige week weer een plotselinge stijging van de reporente was, wordt er getwijfeld aan het effect van de reporeddingsoperatie.

Andere banken ook bezorgd

Volgens analist Joshua Younger van J.P. Morgan is de kans groot dat het probleem aan het eind van het jaar eerder groter dan kleiner wordt, zo meldt Bloomberg.

Een van de problemen is volgens Younger dat de extra liquiditeit van de Fed terechtkomt bij de zogenoemde primary dealers, waartoe ook J.P. Morgan behoort. Maar dat zijn niet de partijen die het geld nodig hebben.

Ook andere banken hebben hun zorgen uitgesproken over de repomarkt. Dat geldt onder andere voor Bank of America Merrill Lynch en Goldman Sachs.

CEO luidt alarmbel

CEO Jamie Dimon van J.P. Morgan zei vorige week vrijdag dat zijn bank er ook niks aan kan doen omdat het met handen en voeten gebonden is aan strenge regelgeving voor de hoeveelheid reserves die zijn bank moet aanhouden bij de Fed (ongeveer 60 miljard dollar).

Dimon waarschuwt dat een crisis op de repomarkt snel over kan slaan naar de rest van de markt. Vorige maand was Dimon nog duidelijk optimistischer over een goede afloop.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen