J.P. Morgan waarschuwt voor meer problemen repomarkt J.P. Morgan maakt zich zorgen over de markt voor kortlopende leningen tussen banken. Ondanks ingrijpen van de Fed is er nog altijd te weinig liquiditeit in de repomarkt. 24 oktober 2019 09:00 • Door IEXProfs Redactie J.P. Morgan, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft er maar weinig vertrouwen in dat de Federal Reserve de problemen onder controle krijgt in de markt voor interbancaire leningen, ook wel de repomarkt genoemd. In deze markt lenen financiële instellingen, zoals banken en hedgefondsen, geld aan elkaar uit, waarvoor ze repocontracten afsluiten. Daarbij leent een partij geld van een ander in ruil voor een onderpand en een kleine rentevergoeding. Reporente Over het algemeen verloopt dit vrij soepel, zonder grote schommelingen van de reporente. Maar sinds een maand is de zorgeloosheid er vanaf. In september moest de Federal Reserve plotseling met vele miljarden bijspringen om de liquiditeit op peil te houden. Dat is de Fed sindsdien blijven doen. Voor 60 miljard dollar per maand koopt de Fed Amerikaanse treasury bills. Maar nadat er vorige week weer een plotselinge stijging van de reporente was, wordt er getwijfeld aan het effect van de reporeddingsoperatie. Andere banken ook bezorgd Volgens analist Joshua Younger van J.P. Morgan is de kans groot dat het probleem aan het eind van het jaar eerder groter dan kleiner wordt, zo meldt Bloomberg. Een van de problemen is volgens Younger dat de extra liquiditeit van de Fed terechtkomt bij de zogenoemde primary dealers, waartoe ook J.P. Morgan behoort. Maar dat zijn niet de partijen die het geld nodig hebben. Ook andere banken hebben hun zorgen uitgesproken over de repomarkt. Dat geldt onder andere voor Bank of America Merrill Lynch en Goldman Sachs. CEO luidt alarmbel CEO Jamie Dimon van J.P. Morgan zei vorige week vrijdag dat zijn bank er ook niks aan kan doen omdat het met handen en voeten gebonden is aan strenge regelgeving voor de hoeveelheid reserves die zijn bank moet aanhouden bij de Fed (ongeveer 60 miljard dollar). Dimon waarschuwt dat een crisis op de repomarkt snel over kan slaan naar de rest van de markt. Vorige maand was Dimon nog duidelijk optimistischer over een goede afloop. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.
Assetallocatie 27 mei Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.