Nieuws

Snelle verkoper private equity ontvangt premie

Beleggers in private equity doen dat over het algemeen voor de lange termijn. Als er onverhoopt toch eerder verkocht moet worden, dan werd dat traditioneel bestraft met een korting. Maar die tijden zijn voorbij.

Een klassiek nadeel van private equity-beleggingen is de gebrekkige liquiditeit. Eenvoudig uitstappen is er niet bij. Beleggers in private equity moesten daarom tot voor kort rekening houden met een flinke discount ten opzichte van de intrinsieke waarde.

Inmiddels is er van strafkortingen bij verkoop amper nog sprake. Volgens de laatste cijfers van Palico - een handelsplatform voor private equity-beleggingen - is de discount voor tweedehands private equity zo goed als verdwenen.

Sterker, kopers zijn bereid een aanvullende premie te betalen. Volgens Palico lag de transactieprijs van doorverkochte private equite-belangen in de eerste zes maanden van dit jaar in de helft van de gevallen op of boven het niveau van de netto intrinsieke waarde. De tweede helft van 2018 was dat zelfs 63%.

Ook blijkt dat alsnog instappen in relatief nieuwe fondsen populair is. Oudere private equityfondsen (tien jaar of meer) zijn minder gewild vanwege de minder breed samengestelde portefeuilles. De gemiddelde leeftijd van verhandelde aandelen in tweedehands private equity lag dit jaar op 6,8 jaar. Bij de vorige studie van Palico was dat nog 7,6 jaar.

Beter beeld

Volgens Palico moet de oorzaak voor de relatief hoge verkoopprijzen gezocht worden in de enorme hoeveelheden geld die pensioenfondsen, family offices en andere institutionele beleggers te besteden hebben. Beleggen in private equity levert van oudsher niet alleen veel op, maar komt ook de spreiding ten goede.

Een andere factor waarom institutionele beleggers tegenwoordig soms de voorkeur geven aan tweedehands private equity is de vele informatie die beschikbaar is, waardoor een beter beeld van de risico's bestaat.

Daarnaast worden private equitybelangen volgens Palico steeds meer met geleend geld gekocht. In het Palico-rapport, waar Institutional Investor verslag van doet, valt te lezen dat de leverage bij private equity-aankopen sterk is gestegen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus