Nieuws

Nederland heeft het beste pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel is nog steeds het beste ter wereld, zo blijkt uit de Global Pension Index 2019, die elk jaar door adviesbureau Mercer wordt uitgebracht

In totaal heeft Mercer 37 landen getoetst op toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. In 2019 zijn er drie nieuwe landen aan de index toegevoegd: de Filipijnen, Thailand en Turkije.

Hierdoor dekt het onderzoek nu bijna twee derde (63%) van de wereldbevolking. Nederland - kortingen of niet - scoort overall 81 punten van de 100 en verdient daarmee de eerste plaats én de A-status.

Alleen de nummer twee op de lijst, Denemarken heeft dezelfde status. Op plaats drie staat Australie, die stuivertje heeft gewisseld met Finland dat vorig jaar de top drie afsloot.

Thailand het slechtst

Het hoogst scoort Nederland op de categorie integriteit, met maar liefst 88,9 punten van de 100. Voor toereikendheid krijgt Nederland 87,5 punten en voorduurzaamheid 78,3.

Om nog hoger te scoren, moet Nederland volgens het onderzoek de schulden bij huishoudens reduceren en de arbeidsparticipatie onder ouderen verhogen. Het pensioenstelsel in Thailand, met een totaal van 39,4 punten is verreweg het minst goed.

De Global Pension Index vergelijkt sinds 2009 de kwaliteit van pensioenstelsels van landen wereldwijd. De Global Pension Index is gebaseerd op drie basiselementen: toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. Daarnaast worden meer dan 40 factoren geanalyseerd die bij zouden dragen aan een ideaal pensioenstelsel, ondergebracht onder de drie basiselementen.

In het onderzoek worden volledige pensioenstelsels onder de loep genomen, waaronder door de overheid gefinancierde en zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus