Nieuws

FAANG is uit, SaaS is in

FAANG-aandelen waren lange tijd de drijvende kracht achter de Amerikaanse aandelenbeurs. Maar dat is verleden tijd. Nu trekken de SaaS-aandelen de kar.

Microsoft is weer helemaal terug van weggeweest. Tussen het knappen van de ICT-luchtbel in 2000 en 2013 gebeurde er bijna niks in dit aandeel. Het was een dode boel.

Maar daarna ging het plots weer lopen en inmiddels behoort Microsoft weer tot de hipste aandelen op Wall Street. 

Volgens MarketWatch ligt dat aan een brede onderliggende trend waarbij beleggers overstappen van FAANG-aandelen naar SaaS-aandelen.

Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google 

De term FAANG verwijst naar vijf bedrijven die het afgelopen decennium enorm zijn gegroeid: Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google-moeder Alphabet. 

Tot aan het vierde kwartaal van 2018 bepaalde de FAANG-aandelen min of meer het tempo van de beurs.

Een belangrijk deel van de winst van de Nasdaq-index en de S&P500 was terug te voeren op prestaties van deze bedrijven.

Vierde kwartaal 2018

Maar in het vierde kwartaal vorig jaar veranderde dit. Eerst kwam er een kwartaal waarin de hele techsector in de min dook, maar toen aandelen het eerste kwartaal van 2019 herstelden, waren het niet meer de FAANG-aandelen die de kar trokken, maar de SaaS-aandelen.

Deels kwomt dit doordat FAANG-bedijven onder druk staan door hun (te) grote marktmacht. Anderzijds overtuigen de SaaS-bedrijven door hoge groeicijfers.

SaaS-aandelen omvatten een grotere groep bedrijven, variërend van piepjonge ondernemingen, zoals Slack, tot bekende technamen als Microsoft en Adobe. Ze richten zich net als de FAANG-bedrijven vooral op internet. In tegenstelling tot FAANG zijn het echter in de eerste plaats dienstverleners.

Software as a service

De term SaaS staat voor software as a service en omvat naast Microsoft onder andere de bedrijven Salesforce, Workday, Service Now en Atlassian. De diensten van SaaS-bedrijven hebben vooral veel te maken met cloud computing.

Volgens MarketWatch wordt de SaaS-aandelentrend mede ondersteund door hedgefondsen. Hedgefondsen hebben sinds begin 2018 hun belang in FAANG-aandelen teruggebracht met 23,4 miljard dollar, terwijl het belang in SaaS-aandelen met 13,6 miljard dollar steeg.

Alles in de cloud

Volgens Jon Caplis, CEO van Pivotal Path, is een van de belangrijkste redenen voor deze overstap dat cloud computing nog in de kinderschoenen staat. De verwachting is dat bedrijven steeds meer data en besturingsfuncties gaan overbrengen naar de cloud. SaaS-bedrijven leveren daarvoor de nodige software.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?