Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Nieuws

Europese ETF-beleggers hebben er weer zin in

Nadat Europese ETF-beleggers hun stukken in augustus van de hand deden, keerden zij een maand later weer goed gemutst terug. Europese ETF-verkopers deden in september zeer goede zaken, zag Detlef Glow.

Nadat Europese aanbieders van ETF's in augustus nog uitstroom noteerden, beleefden zij een maand later een buitengewoon positieve maand. In combinatie met goede prestaties van de onderliggende markten, leidde de extra ETF-verkoop tot een toename van het Europese beheerd ETF-vermogen van 757 miljard euro op 31 augustus 2019 tot 795,5 miljard euro eind september. Dat is een stijging van 5%.

In september bedroeg de Europese ETF-instroom 19,5 miljard euro. Stijgende koersen droegen voor 19,1 miljard euro bij aan de groei van het Europese ETF-vermogen.

De ETF-verkoop van 19,5 miljard euro in september ligt ver boven het gemiddelde (+4,5 miljard euro per maand) van het afgelopen jaar. In 2019 kochten Europese beleggers voor 62,3 miljard euro aan ETF's.

Dat Europese beleggers vooral aandelen-ETF's (+12,8 miljard euro) kochten, is een duidelijk signaal dat zij het marktpessimisme van augustus achter zich hebben gelaten.

Europese ETF-beleggers stapten in augustus massaal in aandelen

raex

Het zal niet verbazen dat de tien best gekochte ETF-categorieën in september worden gedomineerd door aandelencategorieën. Aandelen wereldwijd waren afgelopen maand (+5,2 miljard euro) het meest populair, gevolgd door Amerikaanse aandelen  (+4,3 miljard euro) en, jawel, aandelen eurozone (+1,9 miljard euro).

Minder positief verliep de verkoop van ETF's die de Saoedische aandelenbeurs volgen. Die gingen het meest de deur uit. De oorlog in Jemen, spanningen in de Perzische Golf, en vooral de raketaanval op Saoedische olie-installaties maakten beleggers huiverig.

Europese ETF-beleggers verlaten Saoedi-Arabië

raex

De tien grootste ETF-verkopen in Europa hebben samen 93% van de markt in handen. iShares is de olifant in de kamer met een marktaandeel van tegen de 46%. Dit betekent dat de overige 41 ETF-aanbieders slechts 6,98% van het totale beheerde vermogen vertegenwoordigden. Er valt nog veel te consolideren.

Opmerkelijk is dat niet iShares (+4,9 miljard euro), maar UBS ETF in september de beste zaken deed (+7,7 miljard euro).

raex

 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus