Nieuws

Frontier markets: Het ene VARPS-land is het andere niet

De favoriete frontier markets van Tim Love van GAM Investments zijn Vietnam, Pakistan en Roemenië.

De term frontier markets zegt het al. Het gaat hier om effectenmarkten die zich aan de rand van het beleggingsspectrum bevinden. De aandelen en obligatiemarkten in deze landen zijn nog niet zo ver ontwikkeld als in emerging markets. Hoge risico’s en volatiele rendementen is wat beleggers krijgen.

Aandelenkoersen kunnen bij wijze van spreken het ene jaar 100% omhoog gaan en het volgende met 50% dalen. Er is dus nogal wat kennis (en geluk?) nodig om de juiste landen, aandelen en obligaties te selecteren.

Het ene VARPS-land is het andere niet

De keus van Tim Love van vermogensbeheerder GAM Investments, valt op dit moment op Vietnam, Roemenië en Pakistan, die onderdeel uitmaken van de zogenoemde VARPS-landen. Daar horen ook Argentinië en Saoedi-Arabië toe. 

In de laatste twee landen belegt Love wel maar het zijn momenteel niet zijn favorieten. In het geval van Argentinië komt dat door de politieke onrust. Er is de laatste jaren weliswaar geprobeerd de economie te hervormen, maar echt gelukt is dat nog niet, wat heeft geleid tot serieuze kredietwaardigheidsproblemen.

Het krappe budgettaire en monetaire beleid dat daaruit volgt, zorgt ervoor dat het land waarschijnlijk nog minstens een jaar in recessiegebied blijft. Spannend wordt het volgens Love om te zien wat er gebeurt op 27 oktober bij de landelijke verkiezingen. Dat kan een instapmoment zijn.

Topfavoriet Vietnam

De zwakte van Saoedi-Arabië is de zware focus op de oliemarkt en het conflict met Iran. Zowel schommelingen op de oliemarkt als het Iran-conflict kunnen voor heftige schommelingen zorgen op de Saoedische effectenmarkt.

Heel anders ligt dat in Vietnam, één van Love’s favorieten. Bijna alles is aantrekkelijk aan Vietnam: de hoge groei van 6%, de economische hervormingen, de relatief lage lonen en de jonge bevolking.

Het is bovendien een land dat profiteert van de handelsruzie tussen de VS en China doordat internationale bedrijven hun productie verhuizen van China naar Vietnam (vooral naar de steden Hanoi, Saigon en Haiphong).

Pakistan en Roemenië

Pakistan heeft wat politieke problemen, maar daar  staat tegenover dat het erg goedkoop is. Love mikt het liefst op sectoren die politiek het minst gecompliceerd liggen. Dat geldt onder meer voor bedrijven actief op grondstoffenmarkten.

Roemenië ten slotte is een land dat het het afgelopen jaar niet eenvoudig had. Vooral de bankensector had last van een regering die de sector eind 2018 een hoge belasting oplegde. Kredietbeoordelaars dreigden daarop Roemenië met downgrades en er was veel kritiek uit de Europese Unie en van de eigen centrale bank. Inmiddels zijn de belastingplannen gelukkig deels teruggedraaid en ziet het er veel beter uit voor de banksector. Love denkt dat bankaandelen daar nog onvoldoende van hebben geprofiteerd.

Goedkoper dan West-Europa

Maar ook in andere sectoren ziet hij veel kansen, vooral in het vastgoed. Het grote voordeel van Roemenië is dat het deel uitmaakt van de EU en het ook nog redelijk centraal ligt. Het zal daardoor - net als Polen, Slowakije, Tsjechië en Hongarije eerder - profiteren van bedrijven die hun productie willen verplaatsen naar goedkopere landen.

Love denkt dat dit effect bij Roemenië nog zwaar wordt onderschat. Hij acht het land vooral aantrekkelijk voor bedrijven uit Duitsland, Italië en Frankrijk. Maar Nederland heeft er intussen ook een flink aantal bedrijfsvestigingen zitten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus