Nieuws

Veel meer geld in start-ups

De investeringen in Europese start-ups zijn in de afgelopen drie maanden fors toegenomen. In het derde kwartaal van 2019 werd in Europa voor een bedrag van 9,8 miljard dollar in start-ups geïnvesteerd, aldus KPMG.

Dit is ruim 50% meer dan in het derde kwartaal van 2018. Het aantal transacties liep echter fors terug, van 1.232 naar 777, zo becijferde de consultant.

"In Europa stonden met name fintech, mobiliteit en biotech in de belangstelling van investeerders en waren vooral Duitse en Britse startups in trek. Zo werd 564 miljoen dollar geïnvesteerd in het Duitse FlixMobility, het moederbedrijf van Flixbus en FlixTrain, ontving de Duitse neobank N26 een investering van 470 miljoen dollar en haalde het eveneens Duitse biotechbedrijf BioNTech 325 miljoen dollar op."

Dit blijkt uit de Venture Pulse, onderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in start-ups. “De belangstelling voor Duitsland is opmerkelijk”, zegt Daniël Horn van KPMG Partnerships & Alliances. Horn.

Veel geld bij family offices

“Zeker gezien de krimp die de Duitse economie op dit moment doormaakt en de onzekerheid die dit tot gevolg heeft, met name in de automobielbranche en de bancaire sector. Desondanks hebben durfinvesteerders veel vertrouwen in de economische vooruitzichten. De dip zorgt bij veel traditionele bedrijven voor druk om businessmodellen grondig te herzien en kan wel eens gaan zorgen voor forse technologische investeringen.”

De beschikbaarheid van durfkapitaal in Europa is groot en zorgt er volgens Horn voor dat er steeds meer unicorns ontstaan, startups met een waarde van meer dan een miljard dollar.

Horn: “Niet alleen bij durfinvesteerders, maar ook bij family offices zit veel geld. De beschikbaarheid van kapitaal is een mogelijke verklaring voor de huidige geringe belangstelling voor een beursgang bij de bedrijven. Zij kiezen er vaker voor om zonder beursnotering te groeien."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus