Nieuws

VBDO: ABP meest duurzame pensioenfonds

Uit onderzoek van de VBDO blijkt dat ABP het meest verantwoorde beleggingsbeleid heeft van de grote Nederlandse pensioenfondsen.

Jaarlijks onderzoekt de VBDO de prestaties van het verantwoord beleggingsbeleid van Nederlandse pensioenfondsen. De VBDO-benchmark beoordeelt de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland, samen goed voor 92% van het beheerd vermogen met een totale waarde van meer dan 1.230 miljard euro.

Dit jaar haalde pensioenfonds ABP hoogste score van alle respondenten. ABP scoorde een 4,6 uit een maximum van 5. ABP wordt op de voet gevolgd door BPF Bouw (4,5) en PFZW (4,4).

Ieder fonds kreeg een lijst met in totaal 50 vragen verdeeld in 4 categorieën; bestuur, beleid, implementatie en verantwoording. Dit is de top 10: 

 

Als geheel scoorde de branche dit jaar iets lager, wat volgens VBDO-directeur Angelique Laskewitz prima te verklaren valt. ‘Wij hebben er zelf voor gekozen dit jaar de lat wat hoger te leggen, door een aantal aanpassingen te maken in een aantal vraagstellingen en beoordelingen. Dat hebben we gedaan omdat we gelukkig steeds meer ontwikkeling zien op het gebied van verantwoord beleggen. We kunnen daardoor ook kritischer gaan kijken.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen