Nieuws

Verstandshuwelijk eurozone in crisis

Liefde is er nooit geweest tussen de EU-landen en de eurozone. Dat maakt de eurozone extra kwetsbaar voor een aantal disruptieve krachten.

Nicola Mai, fondsbeheerder bij Pimco, is niet bepaald positief over aandelen en obligaties uit de Europese Unie. In zijn blog Disruption in the Eurozone: Challenges of an Arranged Marriage vergelijkt hij de eurozone met een verstandshuwelijk waar de hoop erop gericht was dat de lidstaten uiteindelijk van elkaar zouden gaan houden. 

Maar na 20 jaar is daar nog weinig van te merken. De ECB was voor hem de lijm die de eurozone bij elkaar hield. Maar die lijm lijkt uitgewerkt nu de rente onder nul staat en de kwantitatieve maatregelen (QE) zijn opgebruikt.

Nederland en Duitsland

Eigenlijk is het nu de beurt aan de eurolanden om met meer overheidsuitgaven de economie te ondersteunen.

Ook daar ziet het er niet goed uit omdat landen die het kunnen, zoals Nederland en Duitsland, niet willen en landen die wel willen, zoals Italië, dat door torenhoge schulden niet kunnen.

Het gevolg is dat de eurozone meer dan andere regio’s kwetsbaar is voor een aantal disruptieve krachten. Vijf van die disruptieve krachten springen er volgens Mai uit.

Vijf keer disruption

  1. De economische groeivertraging in China en de opeenstapeling van handelsconflicten is voor de hele wereld een probleem, maar de eurozone is door zijn open economie extra kwetsbaar. Dat geldt vooral voor Duitsland dat met een handelsoverschot van 7% van het bbp tot de absolute wereldtop behoort. China en de eurozone verhandelen elke dag goederen ter waarde van een miljard euro. Logisch dat als daar een terugval in komt dit de economische groei in de eurozone zwaar treft.

  2. Het populisme viert hoogtij in de EU en eurozone. Brexit is het meest in het oog springende voorbeeld van groeiende onvrede over het Europese project, maar ook elders is er volgens Mai een groeiende minachting voor de Europese instanties. Het enige voordeel is dat de anti-EU-retoriek de laatste tijd wel iets gematigder wordt. Toch moeten beleggers volgens Mai voortdurend rekening houden met politieke instabiliteit.

  3. Japan heeft enorm veel last van vergrijzing. De eurozone is echter een goede tweede. Het wordt moeilijker pensioensystemen te financieren. En ouderen geven minder uit dan jongeren, met als gevolg meer besparingen en minder consumptie en investeringen. De hogere spaarquote zorgt bovendien voor extra neerwaartse druk op de rente, wat het voor pensioenfondsen nog lastiger maakt aan hun pensioenverplichtingen te voldoen.

  4. Europa verliest het op het gebied van enkele sleuteltechnologieën van China en de VS. Denk alleen maar aan bedrijven als Amazon, Google, Tencent en Alibaba. Wat zeker niet helpt om het gat te dichten, zijn de lage investeringsquote en de lage productiviteit. Met slechts 2% van het bbp die wordt uitgegeven aan R&D zit de eurozone ver achter Japan (3,2%) en de VS (2,8%). China doet het op dit vlak ook niet zo best met 2,1%. 

  5. De negatieve rente is al besproken. Er wordt in Europa gesproken van Japanificatie van de economie, maar in werkelijkheid is de eurozone er bijna nog slechter aan toe dan Japan, met de rente in Duitsland en Groot-Brittannië  beneden het niveau in Japan.

Paar lichtpuntjes

Al met al dus geen goede voortekens voor de inwoners en bedrijven van de eurozone. En ook voor beleggers is het geen aantrekkelijk klimaat. Toch ziet Mai ook wel enkele lichtpuntjes.

Zo hebben een aantal banken in de eurozone hun huiswerk gedaan en hun financiën op orde gekregen. Mai’s advies is: Mik op bedrijven met een goed tracrecord en een sterke balans en blijf weg uit de periferie en van riskante beleggingen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie