Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Kost verantwoord beleggen financieel rendement?

Verantwoord beleggen bevindt zich in een overgangsfase van niche naar mainstream en wordt wereldwijd steeds belangrijker, aldus NN Investment Partners. De assetmanager is ervan overtuigd dat verantwoord beleggen kan bijdragen aan een beter beleggingsrendement.

Opmerkelijk genoeg blijkt uit het onderzoek Beleggingssentiment: Verantwoord Beleggen¹, in opdracht van NN IP, dat meer dan de helft (52%) van de beleggers nog steeds denkt dat het integreren van ESG-factoren in beleggingsbeslissingen ten koste gaat van rendement.

NN IP is er echter van overtuigd dat verantwoord beleggen juist kan bijdragen aan een beter beleggingsrendement. Het onderzoek bracht ook enkele interessante verschillen naar voren tussen de landen die aan het onderzoek hebben deelgenomen.

Beleggers uit Duitsland (80%), Italië (75%) en Nederland (71%) lijken het meest pessimistisch over het rendementspotentieel van RI-strategieën, terwijl beleggers uit Frankrijk (26%) en België (27%) veel minder geloven dat verantwoord beleggen ten koste zou gaan van het financiële rendement.

raex

Bron: Beleggingssentiment: Verantwoord Beleggen onderzoek, NN Investment Partners, mei 2019

Professionele beleggers zijn in feite bereid om per jaar gemiddeld 2,4% rendement op te offeren mits hun beleggingen een positieve ESG-impact hebben, terwijl één op de tien beleggers aangeeft maar liefst 4,1% tot 5% per jaar te willen inleveren.

Positieve correlatie ESG-scores en bedrijfsprestaties

Jeroen Bos, Head of Specialised Equities & Responsible Investing bij NN Investment Partners reageert: “Hoewel het geweldig is om te zien dat beleggers bereid zijn een deel van hun rendement op te geven ten bate van een duurzamere wereld, blijkt uit onderzoek dat ESG-integratie niet automatisch leidt tot lagere rendementen. Zo blijkt uit een metastudie, waarin de conclusies zijn verwerkt van circa 2200 wetenschappelijke studies van begin jaren 70 tot 2014, dat er in de meeste gevallen (63%) juist een positieve relatie bestaat tussen de ESG-scores van bedrijven en de financiële prestaties."

"Beweringen dat beleggers rendement inleveren met verantwoord beleggen zijn onjuist"

Beweringen dat beleggers rendement inleveren met verantwoord beleggen zijn dus onjuist. Om dit thema verder te onderzoeken, zijn we onze eigen academische samenwerking² met de Yale-universiteit opgestart. Hierbij richten we ons op de vraag hoe de integratie van materiële en toekomstgerichte ESG-criteria in beleggingsbeslissingen bij kan dragen aan het verbeteren van de risicogecorrigeerde prestaties.

Verder blijkt uit eerder onderzoek dat we samen met Maastricht University (ECCE) hebben uitgevoerd, dat de integratie van ESG-factoren zoals momentum en focus op gedragsaspecten de risico-rendementsverhouding van beleggingsportefeuilles kan verbeteren. Dit is ook in de praktijk te zien met de sterke prestaties van zowel onze Global Sustainable & European Sustainable Equity strategieën.

Kortom, verantwoord beleggen kan zeker hand in hand gaan met uitstekende, risicogecorrigeerde beleggingsrendementen.”


¹ Bron: Beleggingssentiment: Verantwoord Beleggen onderzoek, NN Investment Partners, mei 2019. 290 professionele beleggers als respondenten. De respondenten zijn afkomstig uit vijf hoofdgebieden: Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en België. Een extra panel met respondenten was afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

² Persbericht NN IP en Yale University, partner in wetenschappelijk onderzoek naar duurzaam beleggen, februari 2019.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020