Nieuws

Robot steeds belangrijker voor fondsbeheerder

De beleggingsresultaten van artificial intelligence-fondsen zijn tot nu toe tegenvallend. Toch is AI-expert Eric Sorensen ervan overtuigd dat robotbeleggers de toekomst hebben.

Allianz en Aberdeen hebben allebei sinds kort een wereldwijd aandelenfonds dat gerund wordt door computers. Bij de introductie van deze global artificial intelligence-fondsen waren de verwachtingen vooraf hooggespannnen.

Mens tegen machine. Wie gaat er winnen? Voorlopig moet het het antwoord zijn: de mens, want erg succesvol waren de AI-fondsen niet.

Over de afgelopen twaalf maanden staat het AI-fonds van Aberdeen op -5%. Allianz haalt +3%, wat ook slechter is dan het marktgemiddelde.

The End

Toch denken steeds meer experts dat de computers het denkwerk bij actief beheerde aandelenfondsen langzaam maar zeker zullen overnemen van de mens. Het is zoals bij schaken.

De eerste schaakcomputers waren nog kansloos tegen grootmeesters, maar tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en zijn het de computers die bijna altijd winnen. 

Een van die experts is Eric Sorensen, CEO van PanAgora, een bedrijf gespecialiseerd in het gebruik van kunstmatige intelligentie in het beleggingsproces.

Gouden eeuw 

In de studie The golden age of quant legt Sorensen uit dat de zelfdenkende beleggingsrobot nog in de kinderschoenen staat, maar wel snel bijleert.

Hij voorziet een innovatieve concurrentieslag tussen vermogensbeheerders waarbij twee factoren een hoofdrol spelen.

Allereerst zijn er voor succes heel veel complexe data nodig, want zonder data kan een computer niet leren.

Nerds on top

Ten tweede is het een wedren om de ontwikkeling van de beste computermodellen. Welke informatie stop je in het model en welke niet? En welk gewicht geef je aan bepaalde informatie? De AI-programma's met het beste recept winnen.

Volgens Sorensen moet de behoefte aan deep-domain knowledge - de kennis van de markt vervat in data - niet worden onderschat.

Het zou hem niks verbazen als chief investment officers in de toekomst steeds vaker mensen zijn met een achtergrond van softwareontwikkelaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?