Nieuws

Help! Beleggers dekken zich niet meer in

Beleggers kopen niet langer managed futures. De zin van deze producten - bescherming bieden tegen beurscorrecties - wordt blijkbaar niet meer gezien.

Managed futures zijn uit de mode, constateert Institutional Investor.

Beleggers in managed futures verdienen hun geld door short- en longposities in te nemen op de optie- en futuresmarkten. Het kan daarbij gaan om van allerlei soorten termijncontracten, variërend van grondstoffen tot rente, aandelen en valuta.

Populair in zware tijden

Tijdens de kredietcrisis van tien jaar geleden genoten deze managed futures-fondsen grote aantrekkingskracht op beleggers, omdat ze als bescherming werden gebruikt tegen koerscorrecties.

Dat komt doordat ze profiteren van grote bewegingen op de beurs en die was er toen volop.

De afgelopen jaren was er echter nauwelijks volatiliteit. De rendementen waren daardoor laag, soms zelfs negatief. Voor veel beleggers is de maat blijkbaar vol, concludeert Institutional Investor.

Outflow

De cijfers ondersteunen dat. In 2018 trokken beleggers per saldo 19,3 miljard dollar terug uit (hoofdzakelijk Amerikaanse) managed futures-fondsen. In 2019 staat de teller voorlopig op -11 miljard dollar.

Opvallend is dat de outflow van geld komt op een moment dat de volatiliteit nog relatief hoog is. Tussen eind 2018 en september van dit jaar bedroeg de uitstroom 22%, terwijl er in december en januari toch sprake was van een ware minicrash en wederopstanding.

Slechte timing?

De terugtrekkende beweging van beleggers roept bij Institutional Investor de vraag op of dat niet precies op het verkeerde moment gebeurt. Een ding is vrij duidelijk.

Beleggers zijn er de laatste jaren aan gewend geraakt dat de beurzen altijd stijgen. En als dat een keer niet het geval was, dan zorgden centrale banken er wel voor dat deze fase van slechts kort duur is.

Het gevoel leeft dus dat er niks mis kan gaan. Volgens Institutional Investor zou het niet de eerste keer zijn dat juist dan de beurs crasht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen