Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

China is een paradijs voor ervaren aandelenbeleggers

Vergeet de matige Chinese groeicijfers en profiteer van de enorme economische verandering die China doormaakt. Dat is de belangrijkste boodschap van Denise Cheung, aandelenspecialist Azië-Pacific voor UBS Asset Management. "Wij beleggen vooral in Chinese bedrijven die profiteren van de sterk stijgende binnenlandse vraag.”

Waarom zouden beleggers Chinese aandelen moeten kopen?

Denise Cheung (zie foto): “We hebben hier te maken met een grote markt met veel bottom-up aandelenkansen. Dat de Chinese beurzen vrij inefficiënt zijn, biedt extra mogelijkheden."

De economische groei van China loopt wel terug.

Cheung: "Daar doen we niet dramatisch over. De Chinese economie is vele malen groter dan 20 jaar geleden, dus het is niet meer dan logisch dat de groei daalt. Veel belangrijker dan de groeicijfers is de structurele economische verandering die China nu doormaakt, van een export gedreven economie naar een consumenten gedreven economie. Door in te spelen op de onderliggende structurele veranderingen in China heeft UBS tot nu toe de benchmark weten te verslaan.”

Denise Cheung van UBS AM

Aan welke structurele veranderingen in China moet worden gedacht?

Cheung: “Chinezen worden steeds rijker, dus ze kopen meer premium producten. We zijn daarom sterk belegd in de consumentensector. Ook de urbanisatietrend gaat verder. Daar zijn huizen en scholen voor nodig. Verder zijn we sterk gericht op verzekeraars en gezondheidsbedrijven. Die zijn aan elkaar gelinkt. China vergrijst. Daarom kopen mensen meer verzekeringsproducten voor later en hebben zij meer zorg nodig. Zowel de verzekeringssector als de gezondheidssector zijn in China nog sterk onderontwikkeld. Wij verwachten daarom dan beide sectoren nog lange tijd sterk zullen groeien."

China ontwikkelt zich inmiddels ook tot een techgrootmacht?

Cheung: “Jazeker. Daarom zijn wij onder meer belegd in techgiganten Alibaba en Tencent. Beide bedrijven zijn sterk innovatief en beiden bouwen hun ecosystemen steeds verder uit, zodat bezoekers er veel van hun behoeften kunnen bevredigen.”

raex

 

Kan de Chinese markt beter actief of passief worden benaderd?

Cheung: “Actief! Aangezien de Chinese markt nog niet volwassen is, bewegen de koersen hard op en neer. Daarnaast zijn de rendementsverschillen tussen bedrijven, die het goed en slecht doen, heel erg groot. Passief beleggen in Chinese aandelen is kiezen voor veel volatiliteit, zonder daarvoor gecompenseerd te worden. Op basis van fundamenteel onderzoek kan alpha worden geboekt met lagere volatiliteit. Ons belangrijkste Chinafonds - UBS Equity Fund China Opportunity -  deed het in de afgelopen vijf jaar bijna elk jaar 10% beter dan de markt.”

Maakt het dan nog uit op welke beurs – Shanghai, Shenzhen, Hongkong of New York – een Chinees bedrijf is genoteerd?

Cheung: “Dat MSCI steeds meer A-shares in hun indices opneemt, heeft natuurlijk een koersopdrijvend effect. Steeds meer internationale beleggers kopen A-shares. Maar het maakt ons niet uit waar een goed Chinees aandeel zijn notering heeft. We willen investeren in de beste kansen op de Chinese markt en minder aandacht besteden aan waar het bedrijf is genoteerd.”

De Chinese beurzen worden, in tegenstelling tot de beurzen hier, beheerst door particulieren. Is dat een voordeel of een nadeel voor internationale beleggers?

Cheung: “Ervaren beleggers die hun huiswerk hebben gedaan doen daar hun voordeel mee. De Chinese particuliere beleggers zijn sterk sentiment gedreven en houden zich niet bezig met de lange termijn. Dat zorgt voor inefficiëntie en heel volatiliteit. Die volatiliteit geeft ons de kans aandelen te kopen die goedkoop zijn. In tegenstelling tot menig Chinese binnenlandse belegger, die hoopt dat de net gekochte aandelen binnen korte tijd in waarde verdubbelen, geloven wij meer in steady groei op lange termijn.”

Risico’s zijn er ook. Bang voor escalatie van de handelsoorlog?

Cheung: “Het heeft onze aandacht. We hebben hier te maken met langetermijnrivaliteit, dat niet snel kan worden opgelost. De sectoren waar wij op inzetten, hebben er niet al te veel last van. Wij beleggen vooral in Chinese bedrijven die profiteren van de sterk stijgende binnenlandse vraag.”

Uw rendementsverwachtingen?

Cheung: “Op basis van onze rendementen in het verleden heb ik alle reden optimistisch vooruit te kijken. Maar er zullen ongetwijfeld periodes komen dat de resultaten zullen tegenvallen. Maar wie voor de lange tijd belegt, heeft met Chinese aandelen een winstgevende beleggingscategorie in handen.”

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?