Nieuws

JP Morgan AM rekent op inhaalslag Europese aandelen

Europese aandelen zijn de laatste anderhalf jaar sterk achtergebleven bij Amerikaanse. JP Morgan AM verwacht ook om die reden een inhaalslag.

JP Morgan AM heeft zijn advies gewijzigd voor Europese en Amerikaanse aandelen. Dat meldt Bloomberg. Voorheen was het zo dat de VS een streepje voor hadden op Europa, maar dat is nu omgedraaid.

Nu krijgt de VS een neutraal advies en de eurozone een overwogen advies.De belangrijkste reden voor de advieswijziging is het over een langere periode achterblijven van Europa.

“Dat heeft mogelijkheden geschapen voor een inhaalslag voor Europese aandelen,” meent Mislav Matejka van JP Morgan AM.

20% underperformance

De laatste achttien maanden bedroeg de underperformance van Europese maar liefst 20%, uitgedrukt in dollars. Tegelijk werd ook nog eens 20% van het beheerde vermogen van beleggingsfondsen in Europese aandelen verkocht. Matejka noemt Europese aandelen op basis van de koers-winstverhouding ronduit goedkoop.

Mocht er ook nog de draai doorzetten van groeiaandelen naar waarde-aandelen, dan profiteert aandelenregio Europa dubbel.

JP Morgan AM is verder positief over de Europese economische groei. Die kan volgens Matejka de komende maanden weer aantrekken dankzij een ruimer geldbeleid van de ECB en nog meer dankzij hogere overheidsbestedingen.

Risico's

Daar liggen gelijk ook de grootste risico’s. De markt begint al rekening te houden met hogere overheidsbestedingen in de eurozone, en dan met name Duitsland. Zeker is dat echter nog niet.

Het andere grote risico is de Brexit. Een vertrek zonder overeenkomst van het VK uit de EU is nog altijd mogelijk. Dat zou niet alleen voor het VK een kleine ramp betekenen, maar voor heel Europa.

Reuters is minder optimistisch

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?