Nieuws

Kempen AM: Volgend jaar komt de recessie

2020 belooft volgens Kempen AM een slecht beursjaar te worden. Beleggers krijgen dan waarschijnlijk een recessie om de oren. Daarna trekken de aandelenrendementen wel weer aan, maar blijft het voor obligatiebeleggers door de hardnekkig lage rentes lastig om nog iets te verdienen.

Gisteren presenteerde Kempen AM zijn beleggingsoutlook voor volgend jaar, én voor de komende vijf tot tien jaar. Het was geen bijeenkomst om blij van te worden. Zeker over de korte termijn zijn de beleggingsstrategen somber gestemd. Of zoals CIO Lars Dijkstra zegt: "De risico's zijn groter dan de kansen."

Zo is het aannemelijk dat de recessie, die zo lang buiten de deur is gehouden, volgend jaar dan eindelijk komt. Senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders constateert dat met name de handelsoorlog zijn sporen achterlaat in de industrie, maar inmiddels ook andere sectoren negatief beroert.

Een recessie in 2020 is volgens hem aannemelijk. "De investeringen nemen af, er ontstaan scheurtjes in arbeidsmarkt." Leenders deelt niet het marktoptimisme van aandelenbeleggers dat de centrale banken ons weer gaan redden. "Centrale banken kunnen niet veel meer doen. Het is nu aan de overheden om aan de slag te gaan."

raex

Omdat Kempen zich zorgen maakt over de winstontwikkeling van bedrijven heeft de vermogensbeheerder de beleggingscategorie aandelen onderwogen. "De winstverwachtingen van de markt zijn nog altijd te hoog," aldus Leenders. Kempen is redelijk positief over obligaties opkomende markten. Maar in 2020 staat kapitaalbehoud voorop.

Lage rente blijft

Het plaatje voor de lange termijn is gunstiger. Niet zo zeer voor obligaties. Die zullen weinig opleveren, want de rente blijft nog lange tijd laag. Kempen heeft zijn renteverwachtingen opnieuw naar beneden bijgesteld.

Dijkstra: "Demografie, technologie, globalisering en spaaroverschotten zijn de reden voor de lage rente. De ECB heeft daar dus geen schuld van. De ECB heeft zijn bijdrage geleverd. Het is nu aan overheden om de economische groei aan te jagen. In Berlijn en Den-Haag wordt het licht langzaam gezien. Maar ik ben bang dat er eerst een recessie nodig is, voordat politici echt tot actie over gaan."

raex

Veel beter zijn de langetermijnkansen van aandelen. Aandelen opkomende landen moeten 8% per jaar kunnen renderen. Ook Europese waarde-aandelen (+7%) en Europees beursgenoteerd vastgoed (+6%) hebben potentie.

Opmerkelijk is de voorkeur van Kempen voor Europese aandelen. Die voorkeur is niet het gevolg van een home-bias. Dijkstra: "Europese aandelen zijn relatief laag gewaardeerd, profiteren extra van de verwachte opleving van waarde-aandelen, en bieden door de lage Europese rentes een aantrekkelijk risico-opslag."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Green new deal

In het basisscenario van Kempen maakt de handelsoorlog deel uit. Daar zijn we de komende jaren niet vanaf. "De strijd tussen de VS en China gaat nog jaren dooretteren," zegt beleggingsstrateeg Roelof Salomons. "De handelsoorlog dreigt een valuta-oorlog te worden. Het heeft alle kernmerken van een nieuwe Koude Oorlog."

"De strijd tussen de VS en China gaat nog jaren dooretteren"

Protectionisme is volgens Salomons het grootste gevaar dat de wereldeconomie bedreigt. "Het scheelt nu al 2% aan Chinese groei." Omdat de centrale banken weinig meer kunnen doen, moet ook volgens Salomons redding komen komen van royaal spenderende overheden.

"Voor Nederland is het dé oplossing om bijvoorbeeld de negatieve gevolgen van pensioenkortingen te compenseren." Hij hoopt wel dat het belastinggeld niet over de balk wordt gesmeten. "De manier om een expansief begrotingsbeleid geaccepteerd te krijgen, is een Green New deal," oppert Salomons. 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus