Nieuws

70 jaar Volksrepubliek China

Vandaag viert de Volksrepubliek China zijn zeventigste verjaardag. Zeker vanuit economisch perspectief valt er wat te vieren, aldus DWS.

Een groot deel van de bevolking is er flink op vooruit gegaan. De Wereldbank schat dat bijna 800 miljoen mensen in de afgelopen 30 jaar aan de armoede zijn ontsnapt, aldus DWS.

"En hoewel definities en precieze aantallen ter discussie kunnen staan, blijft het idee overeind dat de Volksrepubliek een economisch succesverhaal is geweest."

"China heeft op indrukwekkende wijze India overtroffen wat betreft het inkomen per hoofd van de bevolking. Het inkomen in India is de afgelopen tien jaar verdubbeld, maar in China vertienvoudigd."

Niet zonder controverse

Maar de verjaardag van China is niet zonder controverse: 

 

Economische toekomst 

China moet wel oppassen om niet in de zogenaamde middeninkomensval te stappen, aldus DWS. "Dat is hoe de Wereldbank het gevaar omschrijft waarbij opkomende landen vastzitten in de middeninkomenssector met grofweg een jaarinkomen van minder dan 15.000 dollar."

"Een land is dan niet langer goedkoop genoeg om een aanzienlijk concurrentievoordeel te hebben bij arbeidsintensieve export, maar ook niet aantrekkelijk genoeg om mensen binnen te halen of te houden wiens expertise of innovatieve kennis nieuwe concurrentievoordelen kan creëren."

DWS gelooft echter dat Beijing zich bewust is van dit gevaar. Er zijn volgens hen goede redenen om aan te nemen dat het land aan die val kan ontsnappen. De "Made in China 2025"-strategie moet China omvormen van een goedkope werkplaats tot een producent van goederen en diensten met een hoge toegevoegde waarde.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus