Nieuws

Onnodige angst voor liquiditeitscrisis VS

De Federal Reserve moest vorige week ingrijpen om de reporente niet te veel op te laten lopen. Een herhaling van 2008?

En plotseling was er vorige week een ware liquiditeitscrisis in de VS. Meerdere dagen achter elkaar moest de Federal Reserve miljarden dollars extra in het financiële systeem pompen om te voorkomen dat de zogenoemde reporente niet de pan uit rijst.

Al snel doken er in de media verhalen op over een herhaling van 2008, toen er ook een crisis was op de markt voor interbancaire leningen. Dat was toen het begin van de kredietcrisis, maar volgens Cullen Roche van Pragmatic Capitalism is er dit keer geen vuiltje aan de lucht.

Twee banksystemen

Hij legt uit dat er in de VS, net als in de Eurozone, twee banksystemen bestaan. De een is voor financiële instellingen onderling, de andere voor consumenten en bedrijven. 

Op de markt voor financiële instellingen lenen partijen, zoals banken en hedgefondsen, constant geld aan elkaar uit waarvoor ze repocontracten afsluiten. Daarbij leent een partij geld van een ander in ruil voor een bepaald onderpand.

Het meest gangbaar zijn staatsobligaties, maar in 2008 werden hiervoor ook regelmatig mortgage backed securities (door hypotheken gedekte effecten; red) gebruikt.

Hypotheken

Aanvankelijk leek dat probleemloos te verlopen, tot in 2008 de huizenprijzen vrij plotseling begonnen te dalen en MBS in prijs kelderden. Het gevolg was massaal wantrouwen tussen banken onderling.

En de reporente - de vergoeding voor de bankleningen - ging door het plafond. De kredietcrisis was een feit.

Alleen door massaal ingrijpen konden de Fed en ECB destijds de rust doen weerkeren. De vraag die vorige week opdoemde, is of er nu weer zoiets te gebeuren staat.

Combinatie van factoren

Volgens Roche hoeven we ons daarover geen zorgen te maken. Wat er vorige week gebeurde was een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Ten eerste waren er heel veel bedrijven die op 15 september vennootschapsbelasting moesten betalen. Ten tweede zijn de laatste jaren de regels veel strenger geworden voor banken ten aanzien van hun reserveposities.

En ten derde is de Fed al een poosje bezig met het afbouwen van de balans. Met andere woorden, ze verkopen per saldo obligaties die ze gedurende de periode van quantitative easing hebben gekocht.

Jamie Dimon

Dat zijn allemaal factoren die drukken op de liquiditeit, maar het is niks om je zorgen over te maken, meent Roche: “Het klinkt misschien een beetje als 2008, maar de situatie is nu compleet anders.”

Dat is overigens ook de mening van Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, die in een reactie tegenover Bloomberg zei: "Banken hebben een enorme hoeveelheid liquiditeit, maar hebben door de hoge reserveverplichtingen ook heel veel beperkingen in het gebruik van die liquiditeit.”

Af en toe een situatie van krapte op de repomarkt is dan niet zo gek en kan makkelijk worden opgevangen door de Fed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's