Nieuws

VS blijft voor aandelenbeleggers place to be

Julian Howard van GAM Investment over de factoren die verklaren waarom de Amerikaanse economie, beurs en dollar zo weinig last hebben van economische en geopolitieke onrust en waarom Amerikaanse aandelen het structureel beter doen.

De VS heeft volgens Julian Howard (foto) van GAM Investments de unieke eigenschap dat het economische en geopolitieke crises kan uitlokken zonder dat de eigen economie, beurs en munt worden geschaad. Mooi voorbeeld is de Amerikaanse handelsoorlog met China, die al meer dan een jaar duurt. Europa en opkomende markten hebben er veel meer last van dan de VS.

De robuustheid van de Amerikaanse economie is volgens Howard een belangrijke reden waarom Amerikaanse aandelen in geen portefeuille mogen ontbreken. Hij schrijft dat in de publicatie Fortress America.


Consumenteconomie

De Amerikaanse economie lijkt het prima in zijn eentje te kunnen rooien, constateert Howard. Met een bevolking van 372 miljoen mensen is de thuismarkt groot. Daarnaast is de Amerikaanse economie volgens hem voor 80% gebaseerd op consumptie.

Ofwel, zolang Joe Sixpack het geld laat rollen, rolt de Amerikaanse economie ook wel. Howard: "Zo kon het vorig jaar gebeuren dat de Amerikaanse bedrijfsinvesteringen met 5,5% terugliepen, maar dat de Amerikaanse economie evengoed met 2,1% groeide."

Niet de productiesector, maar consumptie en de dienstensector zijn doorslaggevend voor de gezondheid van economisch Amerika.

Meer winst

Ondanks de handelsspanningen blijven Amerikaanse bedrijven goed winstgevend. In het tweede kwartaal stegen de Amerikaanse winsten met gemiddeld 5%. Dat wijst niet op naderende problemen.

Amerikaanse bedrijven wachten volgens Howard duidelijk niet af hoe en wanneer de handelsproblemen met China zullen eindigen.

Zij kiezen eieren voor hun geld en zijn druk bezig fabrieken te verplaatsen uit China naar vooral Mexico, Thailand en Indonesië. Onderwijl helpt de Fed Amerikaanse bedrijven door de rente langzaam, maar gestaag te verlagen.

Sterke munt

Wat internationale beleggers ook naar de VS lokt, is natuurlijk de dollar. De Amerikaanse munt is nog altijd de reservemunt en dat houdt het sterk en stabiel. Howard ziet deze dominante positie niet snel veranderen.

Het grootste deel van de wereldhandel wordt afgerekend in dollars. Bedrijven buiten de VS hebben inmiddels voor tien biljoen dollar aan schulden. De grote betekenis van de dollar is de reden waarom de Fed er wel voor zorgt dat de dollarliquiditeit nooit in gevaar komt.

Howard: "Natuurlijk kan de waarde van de dollar afnemen, maar dat verandert niets aan de status van reservemunt, waardoor de Amerikaanse munt voor internationale beleggers altijd aantrekkelijk zal blijven."

Beter management

Dze beleggers biedt de VS nog iets wat moeilijk te negeren is. Amerikaanse aandelen hebben de sterke neiging het consequent beter te doen dan aandelen in alle andere markten.

Reden? "Beter management," zegt Howard. "Dat is ook wetenschappelijk bewezen in een studie uit 2010 van Nicholas Bloom en John Van Reenen. Amerikaanse bestuurders zijn scherper in het overschakelen op nieuwe productietechnieken, het monitoren van resultaten, het bereiken van interne doelen, in de gaten houden van de concurrentie, uitdelen van beloningen en in het binnenhalen van talent."

Amerikaans management is superieur

raex

Daarnaast is de Amerikaanse economie heel veel harder dan wij gewend zijn. Succes wordt in de VS meer beloond, falen harder afgestraft. In deze Darwinistische omgeving is er minder ruimte voor zwakke bestuurders.

Amerikaanse aandelen presteren beter

raex

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus