Nieuws

Aandelen frontier markets: Drie factoren bepalen rendement

2018 was een jaar om snel te vergeten, maar 2019 zou wel eens een heel mooi jaar kunnen worden voor beleggers in aandelen uit frontier markets, aldus Oliver Bell van T. Rowe Price. Drie factoren helpen deze beleggingscategorie vooruit.

2018 was een uitdagend jaar voor aandelen in frontier markets. De relevante index ging, in dollars gemeten, ruim 12% naar beneden. Maar dit jaar wordt anders volgens Oliver Bell, fondsmanager van het Frontier Markets Equity Fund van T. Rowe Price.

Drie verschillende factoren kunnen de prestaties van deze beleggingscategorie aanjagen: goede verkiezingsuitkomsten, promotie naar de MSCI Emerging Markets index en positieve geopolitieke- en handelsontwikkelingen. Bell schrijft hierover in de publicatie Three Factors Shaping Prospects in Fortier Market.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Belangrijke verkiezingen

Bell: "Argentinië maakt zich op voor de beslissende presidentsverkiezingen in oktober. De valuta- en aandelenmarkten schrokken van het verlies van zittende president Macri in de voorverkiezingen. Mocht Macri terug weten te komen in de peilingen, dan kan dit een positieve katalysator zijn voor Argentijnse assets. Maar de vrees voor wanbetaling zal blijven tot de verkiezingen achter de rug zijn."

In Nigeria zijn dit jaar al verkiezingen geweest. Die pakten volgens Bell goed uit. "De continuïteit van het leiderschap is positief voor het land en de recente economische indicatoren zijn bemoedigend, waaronder een passender waardering van de de munt, de naira, een verhoging van het minimumloon en zowel een verbetering an de prestaties van de olie - en niet-oliesectoren in het land. Beleggers waarderen het streven naar een marktgericht beleid en maatregelen die het binnenlandse bedrijfsleven en de investeringen stimuleren."

Opname in MSCI index

"Landen die promoveren van de MSCI Frontier Markets Index naar de MSCI Emerging Markets Index profiteren doorgaans van een sterke instroom van passieve beleggingsgelden voordat ze daadwerkelijk in de index worden opgenomen."

"Dat was onlangs onder meer het geval bij aandelen uit Qatar, de VAE en Pakistan. Argentinië werd in mei van dit jaar opgenomen in de MSCI EM, Saoedi-Arabië begon een gefaseerde opname in mei en voltooide deze in augustus. Naar verwachting volgt Koeweit in 2020," aldus Bell.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Bell zoekt exposure aan deze trend en bouwt dat geleidelijk af nadat een markt de overstap naar de index heeft gemaakt. 

Geopolitieke ontwikkelingen

"Beleggers kijken nauwlettend naar de handelsspanningen tussen de VS en China. Als deze spanningen afnemen en het de onderhandelaars lukt om een handelsdeal te sluiten, dan kan de risicobereidheid onder beleggers weer toenemen, waar met name frontier markets van zullen profiteren"

Ondertussen hebben landen als Vietnam en Bangladesh volgens Bell baat bij de aanhoudende spanningen, omdat bedrijven hun productie vanuit China verplaatsen naar deze landen waar arbeid nog een betrekkelijk goedkope productiefactor is.

Kooplijstje

Momenteel geeft Bell de voorkeur aan aandelen uit Saoedi-Arabië, Sri Lanka, Vietnam en Koeweit. Wat betreft sectoren zijn er volgens hem vooral kansen te vinden in de financiële - en consumentensector, die profiteren van de gunstige bevolkingsdynamiek.

De voorliefde voor beide sectoren komen in de portefeuille van het fonds duidelijk naar voren. Financials maken maar liefst 53% van de fondsportefeuille uit, en consumentengoederen (defensief en cylclisch) meer dan 15%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus