Nieuws

Beleggers steunen Draghi: Overheidsuitgaven moeten omhoog

Assetmanagers zijn, net als Mario Draghi, van mening dat Europese overheden meer geld moeten uitgeven om de economie aan de praat te houden.

Een grote groep vermogensbeheerders steunt de oproep van ECB-president Mario Draghi aan Europese overheden om meer te investeren.

Draghi riep vorige week overheden op meer uit te geven omdat de ECB er niet in zijn eentje voor kan zorgen dat de economische motor aan de praat blijft.

Vooral landen met begrotingsoverschotten of klein tekorten zouden die ruimte moeten gebruiken om meer te investeren.

Kapitaalkosten niet het probleem

Colin Moore, global chief investment officer bij Columbia Threadneedle, is het daar roerend mee eens. Hij heeft de afgelopen maanden met veel CFO’s van bedrijven gesproken “en geen van hen gaf aan dat de kapitaalkosten een probleem zijn. Waar het hun aan ontbreekt, is vertrouwen.”

Volgens Moore kan dat vertrouwen alleen een boost krijgen als overheden meer gaan investeren. Een nog ruimer rentebeleid werkt volgens hem eerder averechts. 

William Davies, hoofd aandelen bij Columbia Threadneedle, sluit zich daar bij aan. Verruiming van het monetaire beleid – of het nou om renteverlagingen gaat of quantitative easing – zullen in zijn ogen de economische conjunctuur weinig helpen. Er zijn andere maatregelen nodig, vergelijkbaar met de inruilpremie in 2008-2009 voor oude auto’s in Duitsland.

Nederland hoogste begrotingsoverschot 

Duitsland is een van de landen waar veel van wordt verwacht. De Duitsers hebben immers een berensterke overheidsbegroting met een overschot dat dit jaar vermoedelijk ergens in de buurt van +1% uit zal komen.

De enige die het nog beter doet is volgens de verwachtingen Nederland met +1,4%. Andere overschotlanden zijn Griekenland (!), Oostenrijk en Ierland.

De landen met erg hoge overheidstekorten (en dus weinig ruimte voor extra bestedingen) zijn Frankrijk, Italië, België en Spanje. De andere eurolanden hebben kleine tekorten.

Schwarze Null

Maar Andrew Mulliner, een fondsmanager bij Janus Henderson Investors, heeft er weinig fiducie in dat de overschotlanden ook echt over de brug komen.

De Duitse minister van financiën Olaf Scholz heeft weliswaar gezegd dat hij in het geval van een recessie extra geld wil uitgeven, maar ondertussen houdt Berlijn ook krampachtig vast aan de zogenoemde “Schwarze Null”. Dat is een in de wet opgenomen regel die zegt dat er alleen in uiterste nood nieuwe schulden mogen worden gemaakt. De hyperinflatie uit 2023 is nog altijd niet verteerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40