Nieuws

Rabobank verwacht nog lagere rente

Rabobank verwacht voor volgend jaar een hele serie renteverlagingen in de VS, maar ook in de eurozone is het eind nog niet in zicht.

Op de kapitaalmarkten wordt record na record gebroken. In Duitsland is de gehele rentecurve inmiddels negatief en in de Verenigde Staten is de 30-jaarsrente voor het eerst in de geschiedenis onder 2% gedaald.

Dat roept de vraag op of het dieptepunt nu eindelijk in zicht is of dat de rente nog verder kan zakken.

De Rabobank denkt het tweede. In de Verenigde Staten zit er volgens de renteanalisten van de bank zelfs nog heel veel in het vat. De beleidsrente van de Federal Reserve is deze week voor de tweede keer dit jaar met 25 basispunten verlaagd tot 2%. Maar volgens de Rabo is dat nog maar het begin.

Vijf kwartjes

Dankzij een steeds grotere dreiging van een recessie verwacht de Rabo alleen al voor de tweede helft van 2020 vijf renteverlagingen van een kwartje waarmee de rente eind 2020 uitkomt op 0,25%. 

In de eurozone is die dreiging van een recessie er al veel langer, maar daar is de rente ook al veel lager. Zo werd de depositorente van de ECB vorige week verlaagd van -0,4% naar -0,5%.

Sommige analisten geloven dat de ECB daarmee zijn limiet heeft bereikt. Nog dieper in de min is vrijwel onmogelijk, mede vanwege de tegenwind uit landen als Duitsland en Nederland die steen en been klagen over de negatieve effecten voor spaarders.

De analisten van de Rabobank denken echter dat dit een misvatting is. Zij verwachten dat naarmate de macro-economische cijfers uit de eurozone slechter worden, de rentecurve steeds dieper zal zakken. Bij de depositorente van de ECB verwacht Rabobank dat deze verder daalt tot -0,8%.

Tot in lengte van dagen

De Rabo verwacht bovendien dat we nog heel lang aan deze lage rente vastzitten. De bank vaart daarbij onder andere op de ECB-prognose dat de inflatie in 2021 met 1,5% ruim beneden de doelstelling van 2% zal liggen.

En het feit dat er geen maximum is gesteld aan het nieuwe opkoopprogramma (QE) van 20 miljard euro per maand.

De Rabobank geeft de schuld voor de lage rente niet aan de ECB maar aan structurele factoren van zowel demografische als technologische aard. 

ECB draagt geen schuld

Bij de demografie is het vooral van belang dat er relatief veel mensen richting hun pensioen gaan, wat zorgt voor een grote spaardrift.

Ten tweede is het behoorlijk lastig om investeringsprojecten te vinden met een aantrekkelijke verhouding tussen risico en rendement.

Het gevolg is dat de investeringsvraag kleiner is dan het spaaraanbod en dat zorgt op zijn beurt weer voor een lagere rente.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?