Nieuws

20 redenen om voor tech te kiezen

Volgens het technologie-aandelenteam van Janus Henderson Investors zijn techbedrijven niet duur, hebben ze weinig last van de handelsoorlog en zijn hun balansen ijzersterk.

1. "In de afgelopen 25 jaar hebben techaandelen het twee keer zo goed gedaan als de rest van de markt. Vooral in de laatste tien jaar was het rendementsverschil enorm."

2. "Een van de grote mythes is dat techaandelen overdreven duur zijn. Dat was tijdens de dotcombubbel zeker het geval, maar tegenwoordig niet. De techsector wordt met een premie van 20% ten opzichte van de rest van de markt verhandeld. Maar in de afgelopen tien jaar zijn de winsten van techbedrijven wel twee maal zo hard gestegen."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

3. "Ten opzichte van defensieve kwaliteitsbedrijven, zoals Coca Cola en McDonalds, zijn techbedrijven zelfs goedkoop te noemen. De 2020 koers-winstverhoudingen van Coco Cola en McDonalds zijn 23 en 24. De waarderingen van Google en Apple zijn respectievelijk 20 en veertien. Goedkope techaandelen zijn vooral in de VS te vinden."

4. "Zeker de grote techbedrijven hebben in de regel veel sterkere balansen dan andere bedrijven. De cashposities zijn duizelingwekkend. Het geeft deze bedrijven enorm veel flexibiliteit. Van de tien bedrijven wereldwijd die het meeste geld aan R&D uitgeven zijn zeven techbedrijven."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

5. "Het financiële voordeel van techbedrijven is dat zij geen last hebben van peperdure pensioenverplichtingen, waar met name oude bedrijven met veel personeel wel mee kampen."

6. "Technologie maakt alles goedkoper, sneller en beter."

7. "Techbedrijven veroveren marktaandelen in alle sectoren. De komende jaren is met name de gezondheidssector aan de beurt om ontwricht te worden."

8. "De groei van techbedrijven is ook deels het resultaat van demografie. Jonge generaties zijn beter bekend met tech dan oudere generaties en zullen het ook meer gebruiken. Een beetje millennial wordt wakker van zijn telefoon en niet van een wekker."

9. "Toegang tot het internet is toegang tot transparantie."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

10. "De wet van Moore gaat nog altijd op. Het is een structurele steun voor de techsector. Wie volgend jaar een mobiele telefoon koopt, krijgt meer voor dezelfde of zelfs voor een lagere prijs."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

11. "Innovatie is het antwoord op de grote problemen die we hebben, zoals klimaatverandering."

12. "In veel technologische ontwikkelingen lopen de opkomende markten voorop. Dat is bijvoorbeeld het geval met digitaal betalen. Het Chinese Ant Financial is twee keer zo veel waard als Goldman Sachs."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

13. "Zonder cloudcomputing waren Spotify, Netflix en Uber nooit zo groot geweest. Al deze bedrijven zijn geboren in de cloud."

14. "De gevolgen van een handelsoorlog tussen de VS en China vallen voor de techsector waarschijnlijk mee. Google heeft amper business in China. Net als Amazon. Ook Apple zal er niet al te veel hinder van ondervinden. Het laatste waar tarieven op worden gegooid zijn mobiele telefoons."

15. "Belangrijker dan omzetgroei is winstgroei. Dan hebben we geleerd van de vele hypes die we hebben meegemaakt."

16. "Langetermijntrends zijn goed te voorspellen. Dat geldt ook voor technologiche ontwikkelingen. Het is de kunst om goed door de verschillende hypecyclussen heen te navigeren."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

17. "Inmiddels zijn veel techbedrijven even onmisbaar als nutsbedrijven."

18. "De diversiteit in de techsector is enorm. Dat geldt ook voor de waarderingen. Daarom is actief management zo belangrijk."

19. "Beleggen in Europa staat gelijk aan het onderwegen van tech. Het is ook de reden waarom Europese aandelen het de laatste jaren zo veel slechter hebben gedaan dan aandelen uit VS en China. Uitzondering is jullie ASML." 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

20. "Tech werkt ontwrichtend. Dat is nu het geval, en dat zal in de toekomst niet anders zijn."

Het techteam van Janus Henderson Investsors bestaat uit Alison Porter (zie foto), Graeme Clark en Richard Clode. Zij beheren het Janus Henderson Horizon Global Technolgy Fund dat zijn benchmark al jaren structureel verslaat.

Alison Porter van Janus Henderson Investors

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Alternatieve beleggingen