Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Factorbeleggen werkt ook voor obligaties

De historisch goede resultaten van factorbeleggen met aandelen zijn ook voor obligaties mogelijk. Grégory Taieb van BNP Paribas Asset Management verwacht daarom dat deze systematische beleggingsaanpak ook populair wordt bij obligatiebeleggers. “Het kan de risicorendementsverhouding verbeteren, en dat is toch wat beleggers willen.”

Factorbeleggen mag zich bij aandelenbeleggers op een grote populariteit verheugen. Nemen de quants nu ook de obligatiemarkt over? “We moeten nog even geduld hebben," vertelt Investment specialist Grégory Taieb (foto) van BNP Paribas Asset Management.

"In de afgelopen vijf jaar is de opmars op de obligatiemarkt pas begonnen en dan vooral bij beleggingen in kredietwaardige bedrijfsobligaties."


Gregory Taieb

Inmiddels heeft naar schatting de helft van de institutionele aandelenbeleggers exposure naar factorbeleggen, ook wel bekend als smart bèta-beleggen. Obligatiebeleggers zijn nog niet zover. Slechts 9% heeft een allocatie naar factorbeleggen.

BNP Paribas Asset Management beheert nu inmiddels twaalf miljard euro aan vermogen op basis van systematisch beleggen. Daarvan is circa twee miljard belegd in obligaties.

Waarom zouden ook obligatiebeleggers factorbeleggen moeten omhelzen?

Taieb: “Omdat factor investing de kans op een beter rendement verhoogt en de risico’s kan verlagen. Met andere woorden, deze beleggingsaanpak kan de risicorendementsverhouding verbeteren ten aanzien van een traditionele, aan een index gekoppelde stijl, en dat is toch wat beleggers willen.”

“Factorbeleggen werkt ook positief door in de spreiding. Alpha wordt op een hele andere manier behaald dan met een traditionele beleggingsaanpak. Simpel gezegd, veel traditionele fondsmanagers behalen hun alpha vooral op basis van hun top-down visie van de economie, de renteontwikkeling, et cetera. Die bepaalt de duration-, spread- en sectorkeuzes. Factor investing daarentegen is een bottom-up strategie. De keuze van de obligaties waarin wordt belegd, hangt samen met het al of niet aanwezig zijn van bepaalde kenmerken."

"Het is een systematische aanpak en gebaseerd op data-analyse en wetenschappelijke inzichten. Menselijke drijfveren spelen geen rol. Sterker nog, deze aanpak profiteert juist van de menselijke fouten die veel beleggers zonder zo’n model achter de hand maken, of van de vooroordelen die beleggers vaak hebben.”

factorbeleggen met obligaties

Klik op de afbeelding voor een grote versie

“Ten slotte is factorbeleggen een effectieve manier om ESG – duurzaamheidsaspecten te integreren in het beleggingsbeleid. Onze smart bèta-portefeuilles moet op ESG-gebied 20% hoger scoren dan de benchmark. De grootste vervuilers worden uitgesloten. Ook hierdoor moet de risicorendementsverhouding op de lange termijn verbeteren. Deze aanpak passen we nu alleen nog toe op investment grade-obligaties.”

Factorbeleggen in obligaties kent dezelfde factoren als bij aandelen?

“Ja, het zijn dezelfde. Wij richten ons alleen op de factoren waarde, kwaliteit, momentum en low volatility. Bij aandelen wordt de factor size vaak ook gebruikt, maar wij beschouwen dat als een premie voor liquiditeit en niet als een factor. Bij obligaties zetten we size niet in. Ook de manier waarop bij obligaties de factoren worden ingevuld, is totaal anders dan bij aandelen, in enkele gevallen zelfs tegengesteld."

"Neem de indicator price-to-book. In de aandelenmarkt is een lage price-to-book een kenmerk van de factor waarde. Bij fixed income werkt het precies andersom. Logisch, want hoe lager de book-to-value van een bedrijf, hoe hoger het risico.”

Zijn er obligatiefactoren die nu aantrekkelijker zijn dan andere?

“Dat is niet te zeggen. Timing is geen onderdeel van factor investing. Er is geen correlatie tussen de factoren: het kan dus zijn dat in een bepaalde markt de performance van een factor tegenvalt, maar dan doen de andere drie het toch goed. Door de tijd heen gaan we ervan uit dat alle vier factoren een stabiele, positieve bijdrage aan het rendement leveren. Wij hebben daarom gekozen voor een gelijk-gewogen aanpak in de portefeuille: de vier factoren wegen alle 25%.”

factorbeleggen met obligaties

Bron: team analyse BNPPAM

Wereldwijd dalen de obligatierentes. Werkt dat positief door op een smartbèta-obligatieportefeuille?

“Dat maakt niet uit. Factorbeleggen moet in alle marktsituaties waarde toevoegen, onafhankelijk van de marktcyclus. Historische gezien is de betting average van onze smart bèta-fondsen – de mate waarin de fondsen regelmatig outperformen – hoger dan die van de markt. Het gaat ons om structurele outperformance.”

Hoe groot is die verwachte structurele outperformance?

“Voor bedrijfsobligaties gaan we uit van een verwacht extra rendement boven dat op een creditindex van tussen 50 en 100 basispunten, en tussen de 50 en 150 basispunten voor een high yield-portefeuille. Dit jaar zitten we bijvoorbeeld al op een plus van 70 basispunten voor bedrijfsobligaties in euro. High yield heeft het zelfs iets beter gedaan, maar daar staan dan ook grotere risico’s tegenover.”

Om voor factorbeleggen te gaan, moeten obligatiebeleggers deze beleggingsaanpak kunnen begrijpen. Staat de complexiteit van factorbeleggen populariteit niet in de weg?

“Daar ben ik niet bang voor. Beleggers moeten het inderdaad leren begrijpen. In de aandelenmarkt is die kennis inmiddels al aanwezig en dat zal voor de obligatiemarkt ook gebeuren. Bovendien, beleggers die al de voordelen ervan voor aandelen inzien, switchen eenvoudiger naar een factorbenadering voor obligaties.”

Lees meer

Assetallocatie