Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Beleggingsconsensus: Steeds minder koopkansen

Weinig wijzigingen in de assetallocatieconsensus van september. Professionele beleggers zijn alleen nog positief over defensieve aandelensectoren, obligaties uit de opkomende markten en over ... cash.

De consensus, op basis van rapporten van 57 assetmanagers met in totaal bijna 30 biljoen dollar onder beheer, blijft duidelijk risicomijdend. Alle categorieën behouden hun neutrale weging, met uitzondering van obligaties, die al bijna zeven jaar op rij op verkoop staan. 

Cash is king

Ondanks het neutrale advies wordt cash als de meest aantrekkelijke assetclass gezien. Het percentage positieve aanbevelingen blijft met 43,24% gelijk, terwijl 29,73% van de assetmanagers de voorkeur geeft aan een neutrale weging.

Vastgoed behoudt de tweede plaats in de ranking en blijft met 60,71% een neutrale weging houden. Het percentage negatieve aanbevelingen nam wel iets toe: van 10,34% naar 14,29%.

Over aandelen wordt deze maand iets positiever gedacht. De consensus laat een stijging zien van het percentage koopaanbevelingen: van 23,53% naar 28%. Maar tegelijkertijd stegen ook de negatieve aanbevelingen (van 21,57% naar 26%), dus het algemene aandelenadvies blijft hetzelfde.

Geen noemenswaardige wijzigingen bij grondstoffen en obligaties. De categorie grondstoffen kent maar liefst 67,65% houdadviezen. Ondertusen geeft 46,94% van de assetmanagers een verkoopadvies voor obligaties.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Regio-allocatie: Positiever over Amerikaanse aandelen

De regio Pacific- exclusief Japan staat ook deze maand op één. Het beeld over deze regio is zelfs iets positiever geworden. Het percentage negatieve aanbevelingen daalde van 10,34% naar 6,45%, terwijl positieve aanbevelingen met 1,89% stegen naar 22,58%.

De consensus over de VS verbeterde, vooral door een flinke stijging (+10%!) van de positieve aanbevelingen naar 42,31%. 

De opkomende markten zijn een plaats in de ranking gedaald. De meningen blijven sterk verdeeld: 33,3% van de assetmanagers is positief, 38,89% neutraal en 28,85% is negatief.

De consensus over Europa blijft onverminderd onder druk staan. Van de assetmanagers adviseert slechts 23,08% een overwogen positie, een daling van 3,84%%. Een meerderheid van 48,08% is neutraal.

Japan doet het nog slechter. Een meerderheid van 54% heeft een neutrale weging. Slechts 20% van de assetmanagers is positief.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sectorallocatie: Als het maar defensief is

Consumer Staples (defensieve consumentenbedrijven) staan deze maand bovenaan, ten koste van de sector gezondheidszorg. De consensus over deze defensieve aandelensector is dan ook aanmerkelijker positiever geworden: nul verkoopadviezen (was 8,33%), terwijl een meerderheid van 58,33% van de assetmanagers juist positief is.

De sector gezondheidszorg blijft weliswaar een positieve aanbeveling houden, maar het percentage verkoopadviezen is afgelopen maand verdubbeld naar 16,67%.

De nutssector stijgt met stip naar de zesde plaats. Vorige maand waren zij nog hekkensluiter. Dit is het gevolg van de stijging van het aantal positieve aanbevelingen (van 16,67% naar 25%) en de daling van de negatieve adviezen (van 33,3% naar 25%).

Communication Services is deze maand de grootste daler in de sectorranking, namelijk van de vierde naar de zevende plaats. Reden hiervan is de daling van de koopadviezen (nu 25%) en de stijging van de verkoopaanbevelingen (nu 33,3%).

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Creditallocatie: EMD is de oplossing

Obligaties uit de opkomende markten (EMD) is de enige obligatiecategorie waar assetmanagers brood in zien. Sterker, de consensus is zelfs nog iets positiever geworden met 59,57% koopadviezen, een stijging van 5,22%. Slechts 2,13% ziet niets in EMD.

De meningen over inflation linked-obligaties bleven ongeveer hetzelfde: zowel het aantal positieve aanbevelingen (40%) als het aantal negatieve aanbevelingen (28%) namen ietsje toe.

Ook de consensus over high yield-obligaties veranderde niet veel. De meningen blijven sterk verdeeld: 36% heeft een koopadvies, 28% een verkoopadvies.

De consensus over bedrijfsobligaties werd wel iets negatiever. Nu beveelt 40,82% van de assetmanagers een onderweging aan, een stijging van 2,04%.

Bij staatsobligaties blijft de situatie vrijwel onveranderd. De positieve aanbevelingen stegen licht (van 12,24% tot 14,58%) en dat deden de negatieve aanbevelingen ook (van 69,39 naar 70,83%). 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

En dat leidt tot onderstaand totaalplaatje. Aandelenbeleggers worden de relatief veilige sectoren consumer staples en gezondheidszorg (staat niet in de tabel) geadviseerd. Obligatiebeleggers doen hun voordeel met schuld uit opkomende markten. Die geeft nog wel veel rente en profiteert van een dalende dollar.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie


Werkwijze Alpha Research

Alpha Research inventariseert maandelijks de asset allocatie-opinies van fondsenhuizen, assetmanagers en researchpartijen van zowel de buy als sell side. Deze opinies worden door Alpha Research geactualiseerd in een database.

De meeste partijen gebruiken de categorieën overwegen, neutraal en onderwegen als aanbeveling. Respectievelijk zijn de waarden +1, 0, en -1 van toepassing. Deze waarden leiden tot een gemiddelde.

In de rapportage komen het gemiddelde en de trend van de aanpassingen aan bod om inzicht te krijgen in de assetaidocatie-opinies. 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?