Nieuws

De ETF-bubbel bestaat niet

Ben Carlson maakt gehakt van fondsmanagers die beweren dat indexfondsen en ETF's een luchtbel veroorzaken.

De bekende belegger Michael Burry heeft indexfondsen en ETF’s onlangs vergeleken met giftige derivaten uit de tijd voor de kredietcrisis.

ETF's zorgen volgens hem voor een luchtbel die beleggers duur te staan zal komen. Maar volgens Ben Carlson van A Wealth of Common Sense klopt er niks van de redenering van Burry.

Een van de argumenten van Burry is dat de omvang van indexproducten enorm is toegenomen en dat dit als een soort vliegwiel werkt. Beleggers zijn blind in de markt gestapt zonder naar de achtergrond en de fundamentals van bedrijven te kijken en dat blinde geld trekt weer andere blinde beleggers aan. Het logische gevolg: een luchtbel.

Slechts 5% van de handel

Volgens Carlson wordt allereerst de invloed van indexfondsen overdreven. Zelfs in de VS is slechts 14% van de aandelen in handen van indexfondsen.

Dat is een stuk minder dan actieve beleggingsfondsen hebben. En als alleen naar de handelsvolumes wordt gekeken dan is de invloed nog veel kleiner: maar 5% van de aandelenhandel is toe te schrijven aan indexfondsen.

Indexfondsen zijn volgens Carlson ook niets nieuws; ze bestaan al sinds de jaren 70 en worden door heel veel institutionele beleggers al jaren succesvol ingezet in portefeuilles, zonder dat de markt daardoor wordt verstoord.

Bizarre aanval

Ten slotte ontwikkelt de indexindustrie zich in een razend tempo. Het meeste passieve beleggingsgeld gaat weliswaar nog altijd richting grote indices zoals de S&P 500 of MSCI World, maar er komen ook steeds meer indexfondsen bij die niches opzoeken.

Carlson vindt de aanval op indexfondsen al met al bizar. Hoe kan Burry beweren dat het slecht is om:

  • geld te besparen door minder beheervergoedingen te betalen;
  • te beleggen in een product dat qua belastingen gunstiger is;
  • minder kwijt te zijn aan transactiekosten;
  • te investeren in producten met een beter trackrecord de laatste 20 jaar dan dat van actieve managers;
  • te investeren in producten die eenvoudiger te begrijpen zijn dan actieve fondsen en ook transparanter zijn.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus