Nieuws

Slecht jaar voor pensioensector

De grootste pensioenfondsen ter wereld hebben in 2018 het beheerd vermogen zien dalen als gevolg van de matige marktomstandigheden. Europa verliest steeds meer marktaandeel.

2018 was een slecht jaar voor pensioenfondsen. Terwijl de 300 grootste pensioenfondsen ter wereld in 2017 hun effectenportefeuilles nog met 15,1% in waarde hadden zien stijgen, was er in 2018 een daling van 0,4%.

Dat schrijft het webmagazine Institutional Asset Manager op basis van een onderzoek van het Thinking Ahead Instituut en Pension & Investments.

Slechte beurs

Bob Collie, hoofd research van Thinking Ahead, schrijft de daling toe aan de moeilijke marktomstandigheden vorig jaar en dan met name de laatste paar maanden, met grote verliezen op de beurzen.

De top 20 pensioenfondsen - waaronder het Nederlandse ABP (nummer 5) en het fonds voor de zorgsector (PFZW, nummer 10) - gingen er volgens hem nog net iets meer op achteruit dan de top 300.

Bij de top 20 daalde het beheerd vermogen met 1,6%. Bij de top 300 was dat minder, maar daar moet wel worden bijgezegd dat over een langere periode de grote fondsen nog altijd de grootste aanwas van vermogen kennen.

Marktaandeel Europa keldert

Met de relatief gunstige koersontwikkelingen in de Verenigde Staten mag het geen wonder heten dat Noord-Amerika zijn positie als grootste pensioenmarkt met verve verdedigde.

Noord-Amerika had eind 2018 een marktaandeel van 45,2%, gevolgd door de regio Azië-Pacific (26,2%) en Europa (24,9%). Voor Europa is dat het laagste niveau in vijf jaar. Dat komt doordat Europa tussen 2013 en 2018 maar een hele matige groei van het beheerd vermogen kende van 0,5% per jaar. In Noord-Amerika en Azië-Pacific lag dat groeipercentage veel hoger met respectievelijk 5,8% en 5,2% per jaar.

De overmacht van de VS komt ook terug in de top 300. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal fondsen uit de VS met vijftien, waarmee hun totaal uitkomt op 141, Canada heeft er nog eens zeventien.

Noorwegen en Japan

Uit Europa scoort Groot-Brittannië verreweg het best met 24 fondsen in de top 300. Andere landen met veel grote pensioenfondsen zijn Australië (zestien) en Japan (vijftien). Grootste verliezer van de voorbije vijf jaar was Duitsland dat netto zes fondsen verloor in de top 300.

De drie grootste fondsen in 2018 waren respectievelijk het Japanse Government Pension Investments (1.374,5 miljard dollar), het Government Pension Fund uit Noorwegen (982,3 miljard dollar) en Federal Retirement Thrift (VS, 578,8 miljard dollar). Het ABP kwam uit op 461,7 miljard dollar.

De top-20 fondsen hadden een lichte voorkeur voor aandelen, zo blijkt uit de cijfers. Aandelen maakten 44,5% van de portefeuilles uit, obligaties 37,2% en alternatives en cash 18,3%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen