Nieuws

Tokenization voor een betere wereld

Blockchaintechnologie kan een grote rol gaan spelen bij impactbeleggen, zegt het World Economic Forum.

Blockchaintechnologie kan voor meer zekerheid zorgen bij het opslaan, beheren en overmaken van informatie en zaken van financiële waarde. 

Het World Economic Forum is een voorstander van gebruik maken van de blockchaintechnologie bij impact investing, maar er zijn nog wel een heleboel hobbels te nemen voordat het echt goed werkt.

De voordelen op een rij: 

  1. Veel impact beleggingen hebben betrekking op ontwikkelingslanden waar over het algemeen minder vertrouwen is in instanties. Het gebruik van blockchains kan helpen dat vertrouwen te vergroten. Blockchains kunnen bovendien helpen bij automatiseren en meten van de impact die bepaalde beleggingen hebben. 
  2. Aan duurzame producten en/of bedrijven kunnen zogenoemde impact tokens (of bewijzen) worden verbonden. Op die manier kunnen beleggers in de toekomst hun portefeuilles beter doorlichten op duurzaamheid.
  3. Het vertalen van de factor impact naar geldtermen (monetiseren) kan met behulp van blockchains en impact tokens worden verbeterd.

Oplichters

Er zijn echter ook flinke risico’s verbonden aan impact tokens en blockchains, betoogt het World Economic Forum. Er is een grote hype rond de ontwikkeling van tokens en initial coin offerings (ico’s).

Helaas lokt dat ook oplichters aan die onder het mom van bijvoorbeeld duurzaamheid of goedertierenheid beleggers proberen op te lichten. Het is daarom nodig om strenge richtlijnen te ontwikkelen voor impact tokens.

Lees ook: Tokenization ontketent beleggingsrevolutie

Betrouwbaar

Centraal bij de ontwikkeling van tokens moet staan dat ze betrouwbaar zijn. Zo zouden tokens moeten zijn gebaseerd op goed meetbare data die niet door mensenhand kan worden gemanipuleerd.

Een voorbeeld zijn solar coins (SLR’s), een van de eerste vormen van impact tokens, waarbij een SLR staat voor de productie van een megawattuur aan zonne-energie.

Tot nu toe was dat nog afhankelijk van handmatig ingevoerd gegevens, maar er wordt gewerkt aan het automatiseren van dit proces in samenwerking met bedrijven.

Emissierechten

Hoe moeilijk zoiets is, blijkt wel uit het opzetten van een betrouwbaar en goedwerkend systeem voor CO2-emissierechten, dat na jaren van ontwikkeling nog altijd niet perfect werkt.

Het World Economic Forum pleit voor nauwe samenwerking tussen overheden en instanties die tokens een warm hart toedragen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus