Nieuws

Grote sportevenementen geven Japanse economie duw in de rug

Richard Kaye, portfoliomanager van het fonds Comgest Growth Japan, is optimistisch over Japanse aandelen. Zijn optimisme is gebaseerd op twee grote sportevenementen die binnenkort in Japan worden gehouden.

Deze maand organiseert Japan het wereldkampioenschap rugby (20 september-2 november) en volgend jaar zomer trekt ’s werelds grootste sportcircus naar Tokio voor de 29e Olympische Spelen.

De impact van beide sportevenementen op de Japanse economie is volgens Richard Kaye van de Franse aandelenbelegger Comgest groot. Dat geldt zeker voor de Olympische Spelen.

“Dat Japan opnieuw de Spelen organiseert heeft een enorm positief effect op het Japanse zelfbewustzijn,” vertelt  Kaye. “Toen Japan de Olympische Spelen in 1964 organiseerde was de schade van de Tweede Wereldoorlog net hersteld. Vanaf toen ging het pas echt bergopwaarts met de Japanse economie.”

Nieuwe economische bloeiperiode

De Olympische Spelen in 2020 kunnen Japan de duw in de rug geven waar de economie na twintig jaar van marginale groei zo naar smacht.

Het sportfestijn zou volgens Kaye zelfs een nieuwe bloeiperiode kunnen opleveren, zeker als Japan meer immigratie toestaat en meer Japanse vrouwen gaan werken.

“Toen bekend werd dat Japan de Olympische Spelen kreeg toegewezen, omhelsde premier Abe alle leden van het Japanse team. Het is heel on-Japans om dat in het openbaar te doen. Het tekent het enthousiasme van Abe, die toch bekend staat als een rationeel mens.”

Toeristenland Japan

Maar volgens Kaye moet ook de impact van het wereldkampioenschap rugby, dat voor het eerst door een Aziatisch land wordt georganiseerd, niet worden onderschat. Japan is al tientallen jaren bezig een sterke rugbynatie te worden.

Het heeft Engeland al eens verslagen. Kaye: “Veel Japanners zullen volgende maand naar de wedstrijden kijken, ook mensen die er doorgaans weinig mee hebben. Veel van de winkels in de buurt van de stadions zijn al omgevormd tot sportwinkels.”

Naast de psychologische factoren die de Japanse economie aanjagen, zijn er natuurlijk de directe inkomsten van alle extra toeristen die Japan zullen bezoeken. Japan is er volgens Kaye klaar voor.

In de afgelopen jaren is er veel geld geïnvesteerd in hotels en aanvullende infrastructuur, inclusief wegwijzers in het Chinees en in het Engels. “Het laat zien dat Japan zich steeds meer richt op de wereld buiten de eilanden. Daar gaat de Japanse economie zeker van profiteren.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?