Nieuws

Help! De Google-searches voor Dow Jones lopen op

Als Joe Sixpack de term Dow Jones begint te googlen, is er reden de beurstoekomst somber in te zien.

Aandelenanalisten en vermogensbeheerders hebben het al zeker een jaar over het gevaar van een recessie en te hoge waarderingen op de beurs.

Sommige analisten bagatelliseren het gevaar, anderen adviseren uit te stappen. Maar aan het grote publiek gaat de discussie grotendeels voorbij. 

Althans tot voor kort. Volgens Nicholas Colas van DataTrek Research is er de laatste weken een opmerkelijke stijging van het aantal google-zoekopdrachten naar de term Dow Jones, wat volgens hem aangeeft dat Main Street zich nu ook zorgen begint te maken over de stijgende volatiliteit op de markt, de tweets van Trump en de fragiele staat van de wereldhandel.

Recessie-angst

De bezorgdheid van de gewone Amerikaan over de beurs werkt volgens Colas als een self fulfilling prophecy. Hoe meer mensen de term Dow Jones googlen en dalende koersen verwachten, des te groter de angst voor een recessie.

Hoe groter de recessie-angst, hoe lager de consumptie-uitgaven, wat weer een negatief effect heeft op de economische groei. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus