Nieuws

Rentecurve zegt niets over aandelenmarkt

Het timen van de markt op basis van de yield-curve is onbegonnen werk, aldus Ben Carlson.

Een van de grote verrassingen van dit jaar is de sterke daling van de rente in de VS en het omkeren van de rentecurve. De rente die een belegger krijgt op een Amerikaanse staatslening van drie maanden is gezakt tot 2%, terwijl de rente op een tienjarige lening nog slechts 1,7% bedraagt.

De korte rente is dus hoger dan de lange rente, wat er volgens de economische theorie vaak op duidt dat er een recessie aan zit te komen.

Maar kunt u als belegger wat met deze informatie? Moeten de Amerikaanse aandelen in de verkoop? Net als de Europese, want ook daar is de rentecurve omgekeerd. 

Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management moet het antwoord schuldig blijven. Volgens hem valt er op basis van historische data niet te zeggen of de aandelenmarkten het de komende maanden en jaren beter of slechter zullen doen dan cash of obligaties.

Recente studie

Carlson baseert zich op een vrij recente studie van Eugene Fama en Ken French die een paper hebben gepubliceerd onder de naam Inverted Yield Curve and Expected Stock Returns.

Ze bekeken elf belangrijke aandelen- en obligatiemarkten sinds 1975 en de conclusie van de onderzoekers luidt: "Wij hebben geen bewijs gevonden voor de stelling dat een omgekeerde rentecurve automatisch betekent dat aandelen het minder goed zullen doen dan staatsobligaties. Dat geldt voor een periode van een, twee, drie en vijf jaar."

Wanneer komt die recessie?

Er is bovendien nog een ander probleem, zegt Carlson. Het omdraaien van de rentecurve is weliswaar een leading indicator voor een naderende recessie. De vraag is alleen wanneer die recessie komt.

In het verleden lag het gemiddelde bij ongeveer zeventien maanden, maar er waren grote verschillen. In september 1980 duurde het bijvoorbeeld tien maanden voordat er een recessie kwam, terwijl dat in december 2005 22 maanden waren.

Carlson: "Punt is dat de aandelenmarkt en de economie zelden een gelijk bewegingspatroon kennen. Dus zelfs al zou een omgekeerde rentecurve een voorbode zijn van een recessie, dan maakt dit het timen van de aandelenmarkt nog niet eenvoudiger.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie