Nieuws

Neem eens een pauze van hoog risico

Net als een marathonloper moeten beleggers het af en toe wat rustiger aan doen. Niet altijd een hoog risico nemen.

Risico wordt in beleggingskringen vaak als iets puur financieels beschreven. Hoe meer risico, des te hoger kan het rendement oplopen. En wie weinig risico neemt, moet genoegen nemen met minder, maar zal ook nooit veel verlies lijden.

Maar risico is volgens blogger Stefen Cheplick veel meer dan een rationele keus. Het heeft ook een abstracte, minder tastbare kant. Risico is volgens hem een stressfactor die altijd ergens boven uw hoofd zweeft, aan u duwt en trekt. 

“Risk is not just how much you’re willing to lose on a bet or investment or decision, but also the impact it will have on your mind while you wait for that risk to play out. It is our mental capital.”

Met mental capital bedoelt Cheplick alle stress en angsten die beleggers ondervinden bij het beleggen en het leven in het algemeen.

Marathonloper

Cheplick raadt aan voorzichtig daarmee om te springen. Hij vergelijkt het met iemand die professioneel marathons loopt. Die marathonloper zal altijd lange rustpauzes nemen tussen twee marathons.

Zo zouden beleggers moeten omgaan met risico. Altijd een hoog risico nemen, levert theoretisch misschien het beste rendement op, maar kunnen de hersenen dat aan?

Risiconemen is volgens Cheplick als topsport: af en toen een time-out met wat minder risico is niet zo gek. Dat verhindert grote fouten en maakt bovendien gelukkiger.

Risico's zijn in het leven nooit helemaal uit te sluiten, maar de hersenen af en toe een beetje meer rust gunnen, kan zeker geen kwaad.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus