Nieuws

Het gaat mis met Duitsland

Duitsland bevindt zich volgens ING-econoom Carsten Brzeski in een vrije val. Van de overheid als reddende engel verwacht hij niet veel.

“In een woord afschuwelijk,” schrijft ING in een reactie op de laatste vertrouwensmeting van het Ifo Instituut uit München. De index voor het ondernemersvertrouwen bleek afgelopen maandag te zijn gedaald tot 94,3.

Dat was al de elfde daling in twaalf maanden. Vorig jaar augustus stond de index nog op 104,2. Het geeft volgens ING aan dat de Duitse economie in een vrije val zit, die amper te stuiten valt.

De crisis begon in de industrie waar de orders al maanden afnemen en de pakhuizen vol liggen met voorraden. Maar zo langzamerhand begint de griep in de industrie ook over te slaan naar andere sectoren van de economie.

Traag

De enige die de zaak nog een beetje overeind houden zijn consument en de bouwsector. De overheid zou volgens ING veel meer kunnen en moeten doen om de economie een impuls te geven, aldus analist Carsten Brzeski.

"Zoals zoveel dingen in Duitsland worden beslissingen over een extra overheidsstimulans niet van vandaag op morgen genomen. Dat is een traag proces.”

Gelukkig houdt de consument nog moed

Er lijkt op zich wel enigheid te zijn over het feit dat er iets moet gebeuren. De vraag is alleen wat en met wat voor omvang. Vooral de verdeling van de gelden is een groot strijdpunt tussen de coalitiegenoten.

Aan overheidsgeld geen gebrek

Onenigheid

Grof gezegd zou de SPD het liefst geld weghalen bij ondernemers en dat gebruiken voor extra infrastructurele investeringen, onderwijs en cadeautjes voor burgers, terwijl de CDU en CSU liever zouden kiezen voor een brede belastingverlaging.

Brzeski hoopt op een compromis met zowel lastenverlichting als meer publieke investeringen, maar hooggespannen verwachtingen heeft hij niet.

Duitsers die hopen op een echt groot pakket komen volgens hem bedrogen uit. Alleen als de economie nog veel verder de diepte in duikt, zal het stimuleringspakket groeien.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen