Nieuws

Omgekeerde rentecurve is geen probleem

Nu de Amerikaanse lange rente lager ligt dan de korte steekt recessie-angst de kop op. Hoe terecht is dat? Onterecht, zeggen de meeste assetmanagers.

Dat de rente van Amerikaanse tienjaars staatsobligaties lager ligt dan die van de tweejaars maakt beleggers zenuwwachtig. Een omgekeerde rentecurve ging in het verleden immers altijd vooraf aan een recessie.

Niet meteen, want het duurde gemiddeld nog één tot twee jaar voordat de Amerikaanse economie ook daadwerkelijk in een recessie belandde.

Het is heel goed te begrijpen waarom de obligatiemarkt over voorspellende gaven beschikt. Obligatiebeleggers die een afkoeling van de economie verwachten, kopen langlopende schuld. Dat geeft de beste bescherming in gure tijden. 

Bange beleggers

Sterke vraag leidt tot rentedruk, dus er komt dan een moment dat de rente op langlopende schuld onder de korte rente duikt.

Is dat nu weer het geval? Zwakke macrocijfers, handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China, Italiaanse politieke onrust en een ras naderende Brexit maken beleggers angstig. Steeds meer vermogensbeheerders vrezen een Amerikaanse recessie binnen 24 maanden.

Op een Duitse recessie hoeven we minder lang te wachten. Die is waarschijnlijk volgend kwartaal al aan de hand.

Andere tijden

Toch hoeft een omgekeerde rentecurve ditmaal niet de voorbode te zijn van een nieuwe economische winter, want we leven tegenwoordig in uiterst verwarrende obligatietijden. Heilige rentehuisjes sneuvelen. Neem Europa.

Terwijl de ECB de beleidsrente al geruime tijd op 0% houdt, bedraagt de Duitse tienjaars inmiddels -0,66%. Europa lijkt Japan, waar ze al langer negatieve rentes hebben, achterna te gaan.

Dat de lange rentes zo zwaar onder druk staan, heeft met meer te maken dan angst voor een recessie. Andere factoren die de rente, zeker in Europa, structureel naar beneden duwen zijn: Vergrijzing, de sterkere vraag van financials, lage inflatie en centrale banken, die een groot deel van het obligatieaanbod op de balans hebben staan. Er is schaarste op sommige obligatiemarkten.

Sneller verlagen

In de VS is de situatie minder extreem dan in Europa, maar ook daar loopt het verschil tussen de lange rente en de beleidsrente van de Fed duidelijk op. Vergeten is de angst dat de Amerikaanse tienjaars boven de 3% zou uitkomen.

Inmiddels geeft de Amerikaanse tienjaars 1,58% rente. De rente van de Fed bedraagt na de recente daling 2,25%. Het verklaart waarom president Trump steeds harder roept dat de Fed sneller en rigoreuzer moet verlagen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rondje langs de velden

Maar dat we in een nieuwe economische tijd leven, is vaker gezegd en bleek toch niet zo te zijn. Er komt natuurlijk een keer een einde aan de economische groei. Hoe beoordelen de beleggingshuizen de huidige inverse yield curve?

Invesco: Basisscenario is lage economische groei en geen recessie
Een conjunctuuromslag wordt meestal bewerkstelligd door een beleidsfout, aldus Kristina Hooper (Chief Global Market Strategist), Brian Levitt (Global Market Strategist) en Timothy Horsburgh (Investment Strategist). "In de meeste gevallen is dat een verkeerde beslissing van de Federal Reserve, die de rente te agressief verhoogde om de inflatie te bestrijden." Niet een daling van de lange rente, maar een verhoging van de korte rente leidde in het verleden tot omgekeerde rentecurves.

"De omkering van de rentecurve is ditmaal het gevolg van de onzekerheid die het Amerikaans-Chinese handelsconflict met zich meebrengt," aldus de Invesco-specialisten. Zij hopen dat de Amerikaanse regering inziet dat het conflict met China niet te winnen valt en een deal accepteert waarin China enkele kleine concessies doet. Tegelijkertijd zal de Fed doorgaan de rente verder te verlagen. "De kans op een recessie is gestegen, maar ons basisscenario gaat nog altijd uit van lage groei, ondersteund door een ruim monetair beleid."

Pictet AM: Donkere wolken pakken samen
"De omkering van de Amerikaanse rentecurve is een betrouwbare voorspeller van recessies en malaise op de beurs. Amerikaanse aandelen zullen in reële termen de komende vijf jaar niets opleveren." Dat zegt Luca Paolini, hoofdstrateeg bij Pictet AM.

Paolini constateert dat een omgekeerde rentecurve, waarbij de rente op langlopende staatsobligaties onder die van kortlopend schuldpapier belandt, sterk gecorreleerd is aan de output gap, het verschil tussen het huidige groeitempo van een economie en het langetermijnpotentieel. "In de VS is elk van de laatste zeven recessies voorafgegaan door een inversie van de curve.”

Voor de komende twaalf maanden verwacht Paolini dat aandelenmarkten zullen pieken. De S&P 500-index staat over vijf jaar op 3000 punten, vergelijkbaar met de huidige stand. Dat betekent tussentijds echter geen vlakke aandelenmarkt: “In plaats daarvan is er waarschijnlijk aanzienlijke volatiliteit - een ander typisch gevolg van een omgekeerde rentecurve,” aldus Paolini. “De VIX-index zal de komende twee jaar met 30% stijgen.”

BlackRock: Centrale banken redden
BlackRock beschouwt de inversie van de rentecurve niet als een recessiesignaal. "Het duifachtige beleid van centrale banken zal de groeicyclus verlengen." Het wordt wel link als handelsspanningen en geopolitieke spanningen escaleren.

J.P. Morgan AM: Omgekeerde rente is geen belangrijke indicator
Jack Manley van J.P. Morgan Institutional Asset Management: "Het is verstandig om te bedenken dat de rentecurve geen onfeilbare indicator is. De recente omkering vindt plaats na ongeveer een decennium van ongekend onorthodox monetair beleid, met nul of negatieve rentetarieven en opgeblazen balansen van de centrale banken in de ontwikkelde wereld. De obligatiemarkt nu lijkt weinig op die in het verleden. Het is wel duidelijk dat de wereldeconomie door een aantal factoren wordt bedreigd, maar de omgekeerde rentecurve hoort daar niet bij."

Ook geruststellend


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?