Nieuws

Houd vol! Blijf waardebeleggen

De factor waarde wil maar niks opleveren. Nicholas Raberen adviseert door de zure appel heen te bijten, want selectief beleggen met factoren is riskant.

Factorbeleggen is in de mode. Dat blijkt ook uit de nieuwste FTSE Russell smart bèta-studie. In de enquête gaf 71% van de institutionele beleggers aan een of meerdere factorstrategieën te gebruiken tegenover slechts 49% in 2018. Een stevige plus dus.

Nou zegt de theorie dat factorbeleggen het best werkt als u alle factoren tegelijk gebruikt. Dat heeft de laatste jaren alleen wel bar slechte resultaten opgeleverd.

Zo heeft een belegger die begin 2018 begon met een long-short multi-factorstrategie ongeveer 20% van zijn geld verloren, zegt Nicolas Rabener managing director van Factor Research. En ook over een periode van tien jaar zijn de resultaten abominabel.

Geen waarde

Geen wonder dus dat veel beleggers alleen nog maar met een paar factoren werken. De factoren low volatility en value zijn in de ban gedaan, terwijl momentum en kwaliteit juist aan populariteit hebben gewonnen.

Maar is dat verstandig? Rabener denkt op basis van historische data van niet. Hij heeft Amerikaanse cijferreeksen bekeken vanaf 1929 en dan blijkt dat een uitgewogen long-short multi-factorstrategie betere prestaties zou hebben opgeleverd dan de S&P 500. Niet slecht dus. 

Zijn advies is daarom. Geef het niet op. Er zijn altijd perioden dat een bepaalde strategie niet zo goed werkt ,maar daar moet u doorheen.

Rabener: “While the returns have been disappointing of late, we would do well to keep on plowing the fields and wait for better harvests in the future".

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus