Nieuws

Hedgefondsen: is 1/30 het nieuwe 2/20?

Hedgefondsmanagers komen met steeds meer verschillende kostenmodellen. Het klassieke 2/20 verliest terrein, is 1/30 de oplossing?

De hedgefondsindustrie heeft bij de beheervergoeding jarenlang vastgehouden aan het 2/20-model. Maar voor veel hedgefondsen is dat niet langer vol te houden.

De resultaten waren daarvoor te slecht en de concurrentie van goedkopere (index)producten te groot. Fondsen ontwikkelen daarom nieuwe kostenmodellen, schrijft RCM Alternatives

Bij het 2/20-model staat de twee voor het percentage dat een belegger moet betalen over het door hem ingelegde vermogen, de beheerfee.  De 20 is het percentage van de winst dat een belegger moet afdragen aan de fondsmanager.

Klanten lopen weg 

Lang leek dat een redelijke deal, maar door tegenvallende resultaten van hedgefondsen en het groeiende marktaandeel van indexproducten is dat niet langer vol te houden.

Hedgefondsen die vasthouden aan de (te) hoge kosten verliezen klanten. Ze gaan daarom op zoek naar alternatieve modellen. Een model dat snel aan populariteit wint is volgens RCM Alternatives het 1/30 model.

1% of 30%

Het grote verschil zit hem in het woord of. Een belegger betaalt die 1% zodat het hedgefonds de operationele kosten kan betalen. 

Maar zodra beleggingswinsten flink oplopen, heeft een hedgefonds die 1% niet meer nodig. Vanaf dat moment vervalt de 1% en krijgt een hedgefondsmanager in plaats daarvan 30% van het winst van de belegger.

Volgens RCM Alternatives is het een model dat over het algemeen iets gunstiger uitpakt voor beleggers. Pas als de beurswinsten echt hoog oplopen, wordt het ongunstiger.

Nog meer varianten

En zo zijn er nog wel meer modellen waarmee hedgefondsen proberen klanten te behouden zoals het bijvoorbeeld het 1,5/20-model.

Anderen houden overigens nog wel degelijk vast aan het 2/20-model en soms - als bedrijven echt heel goede resultaten boeken - gaan ze naar nog extremere modellen zoals 2,5/25 of zelfs 2/40.

Een ding is zeker: één kostenmodel voor een hele industrie is niet meer van deze tijd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus