Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Vertraging economie vertraagt groei dividend

Wereldwijd neemt dividendgroei onder invloed van afkoelende economische groei af. Het tweede kwartaal was wel goed voor een recordbedrag aan dividend, zo bleek uit de Janus Henderson Global Dividend Index.

De vertraging van de wereldeconomie begint effect te hebben op de dividenden, volgens de Janus Henderson Global Dividend Index. In totaal werd in het tweede kwartaal een recordbedrag van 513,8 miljard dollar uitgekeerd aan aandeelhouders, maar de stijging was het traagst in meer dan twee jaar tijd.

De totale stijging bedroeg 1,1%, vooral dankzij de kracht van de dollar. De onderliggende groei van 4,6% was ook de traagste in twee jaar, maar lag slechts iets onder het lange termijngemiddelde. Deze vertraging was in lijn met de verwachtingen van de vermogensbeheerder.

Door deze tragere groei waren er ook minder records te noteren. Japan, Canada, Frankrijk en Indonesië waren de enige landen met recorddividenden in het tweede kwartaal. In opkomende markten was de dividendgroei het snelst, aangedreven door Rusland en Colombia, terwijl Japan de beste ontwikkelde markt was.

Geen zorgen

De rest van de regio AziëPacific en Europa zonder het VK bleven achter bij het wereldwijde gemiddelde. De VS deed het net iets minder goed dan de vermogensbeheerder had verwacht. De dividenden stegen het snelst in de sectoren financiële dienstverlening en energie, terwijl technologie en defensieve consumentengoederen achterbleven.

Ben Lofthouse, hoofd van Global Equity Income bij Janus Henderson: “In deze fase van de economische cyclus zien we dat veel bedrijven hun dividendverhogingen matigen. Daarnaast neemt het aantal verlagingen toe. De wereldwijde dividenden zijn de afgelopen twee jaar echter zeer snel gestegen, dus de huidige vertraging is geen reden tot zorg."

Dividendindex JHI

"Wij verwachten voor dit jaar een onderliggende groei die in lijn is met het lange termijngemiddelde en er niet ruim boven ligt. De impact van de wereldwijde economische vertraging is in sommige regio’s groter dan in andere, met vooral een grote impact in Europa. Maar daarom is een wereldwijde benadering voor inkomstenbeleggen zo waardevol – de verschillen tussen regio's en sectoren leveren beleggers aanzienlijke voordelen op.”

Minder dividend in Europa

De uitkering van dividend is seizoensgebonden. Beleggers krijgen in het tweede kwartaal zo'n 70% van hun Europese dividenden over een heel jaar. De groei in Europa is de afgelopen jaren echter achtergebleven bij de rest van de wereld en het tweede kwartaal van 2019 was daarop geen uitzondering.

De dividenden daalden in totaal 5,3% jaar-op-jaar, wat grotendeels kwam door een zwakke euro. De index voor Europa kwam daardoor uit op 134, de laagste stand in meer dan een jaar, zo blijkt uit de index. Onderliggend stegen de Europese dividenden slechts 2,6%, waarmee Europa met afstand de zwakste regio was in het tweede kwartaal.

In Nederland waren de uitbetalingen 7,2% hoger op onderliggende basis, hoewel de wisselkoersen en indexwijzigingen ervoor zorgden dat het totaal op jaarbasis lager uitviel. Er waren geen verlagingen van de dividenden bij de Nederlandse bedrijven, als AkzoNobel buiten beschouwing wordt laten. Dit bedrijf heet een zeer groot speciaal dividend betaald na de verkoop van de fijnchemicaliënactiviteiten.

Vooruitblik 2019

De dividendcijfers over het tweede kwartaal waren in lijn met de verwachtingen van Janus Henderson. Daarom zijn de verwachtingen van de vermogensbeheerder voor heel 2019 niet veranderd: 1,43 biljoen dollar dividend; een totale groei van 4,2% en een onderliggende groei van 5,5%.

Nog meer cijfers

  • Frankrijk: In de met afstand de grootste dividendbetaler van Europa kwamen de dividenden in het tweede kwartaal uit op 51 miljard dollar, een nieuw record. De onderliggende groei in Frankrijk bedroeg 5,1%, ruimschoots boven het Europese gemiddelde. Driekwart van de Franse bedrijven in de index verhoogde het dividend jaar-op-jaar. Alleen EDF kwam met een verlaging.

  • Duitsland: Het totaal van 8,5 miljard dollar betekende een onderliggende stijging van 2,4%, in lijn met het Europese gemiddelde. Drie op de vijf Duitse bedrijven verhoogden hun dividend, wat relatief weinig is. De zwakste performance kwam op naam van de auto-industrie door verlagingen van BMW en Daimler.

  • Spanje: De onderliggende groei kwam uit op 8%, de snelste stijging van de grotere Europese landen.

  • Zwitserland: Groei boven het gemiddelde.

  • België: De dividenden daalden onderliggend meer dan een kwart, wat kwam door een halvering van het dividend van Anheuser-Busch InBev.

  • Azië-Pacific ex-Japan:  Bleef in het tweede kwartaal iets achter bij de rest van de wereld. Het totaal van 43,2 dollar betekende een onderliggende stijging van 2,2%. Vanwege seizoensfactoren domineert Hongkong het tweede kwartaal. De onderliggende groei was slechts 2,5% en een kwart van de bedrijven uit Hongkong in onze index verlaagde het dividend, waaronder China Mobile. Dit was een groter deel dan in alle andere grote markten, wat een afspiegeling is van de vertragende Chinese economie.

  • Japan: Recordhoge dividenden, met een onderliggende stijging van 6,8%, waren een afspiegeling van stijgende winstgevendheid en hogere payout-ratio’s. Bijna driekwart van de bedrijven verhoogden hun dividend. De Japanse dividendgroei ligt al vier jaar hoger dan het wereldwijde gemiddelde, waarmee een lange periode van relatieve stagnatie is omgekeerd. 

  • VS: De dividenden kwamen uit op 121,7 miljard dollar, een onderliggende stijging van 5,3%, de kleinste toename in twee jaar tijd. Het tempo van de Amerikaanse dividendgroei daalde in verschillende sectoren, waarbij de meeste sectoren een stijging onder de 10% noteerden. Meer dan vier op de vijf bedrijven verhoogden echter hun dividend, waardoor de VS wel boven in de internationale ranglijst bleef staan. De dividendgroei in de bankensector bleef sterk, maar autofabrikanten lieten hun dividend allemaal ongewijzigd, wat wijst op toenemende wereldwijde, structurele uitdagingen voor de sector.

  • VK: De onderliggende groei kwam uit op 5,3%, vergelijkbaar met het wereldwijde gemiddelde, maar zeer hoge speciale dividenden waren een stimulans voor het totaal. De grootste bijdrage aan de onderliggende groei kwam van de bankensector.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?