Nieuws

Fondsbeheer: Meer voor mannen

Uit de Citywire Alpha Women-lijst 2019 blijkt dat er nog altijd bar weinig vrouwelijke fondsbeheerders zijn. Vermogensbeheerders doen wel hun best meer vrouwen aan te trekken, maar de resultaten vallen tegen.

Vermogensbeheer is nog altijd een mannenbolwerk. Afgezien van een paar beroemde vrouwelijke fondsbeheerders, zoals Abby Cohen van Goldman Sachs, valt nog een wereld te winnen.

Dat blijkt opnieuw uit de Alpha Women-lijst die Citywire opstelt. De lijst geeft aan hoeveel (of hoe weinig) vrouwelijke managers er werken bij vermogensbeheerders.

Citywire zette daarvoor dit jaar 704 vermogensbeheerders op een rij. En wat blijkt: er is de laatste vier jaar nauwelijks progressie geboekt.

Een op de tien

In 2016 was 10,3% van de fondsbeheerders vrouw. In 2019 is dat gestegen tot 10,8%. Een minimale winst dus.

Een tweede conclusie die volgens Citywire getrokken mag worden, is dat vrouwen meestal de kleinere, meer specialistische, fondsen onder hun hoede krijgen. Dat betekent dus automatisch dat zij over minder beheerd vermogen beslissen.

Uitzondering

Er zijn gelukkig ook vermogensbeheerders bij die beter voor de dag komen. Bij de grote effectenhuizen steekt J.P. Morgan Asset Management er bovenuit met een aandeel van 21% vrouwelijke fondsmanagers.

Uit de lijst blijkt verder dat grote vermogensbeheerders het met een gemiddelde van 13% iets beter doen dan de kleine. 

Citywire deed voor het rapport ook een aantal casestudies waaruit blijkt dat vooral de grote vermogensbeheerders hun leven wel willen beteren. Zo is er een duidelijk langetermijnbeleid te onderkennen dat zich richt op het aantrekken van jong talent en voldoende mogelijkheden voor het stichten van een gezin.

Dakloos meisje

Uit een lijst van Capital.com, die eerder dit jaar verscheen, blijkt overigens dat doemdenken over vrouwelijke investeerders niet echt nodig is. De vrouwenlijst van Capital.com kent opvallend veel jong talent, vaak uit de hoek van het private equity en de (internet)technologie.

Op nummer één staat Cyan Banistar, die het schopte van dakloos ongeschoold tienermeisje tot investing partner bij het Founders Fund.

Banister - die zich onlangs uitte als een groot fan van het kapitalisme - investeerde onder meer al vroeg in Uber, Thumbtack, SpaceX, DeepMind, Postmates, EShares, Affirm en Niantic.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen