Nieuws

Welvaart veroorzaakt lage rente

De lage rente doet spaarders en obligatiebeleggers pijn, maar ze moeten ermee leren leven. Het is namelijk een logisch gevolg van onze hoge welvaart.

Het wordt met de dag gekker: een belegger die een Duitse staatsobligatie koopt met een looptijd van tien jaar houdt aan het einde nog maar 93,5% van de oorspronkelijke waarde over.

In Denemarken kunnen huizenkopers bij Jyske bank tegenwoordig een zak geld meekrijgen als ze een hypotheek nemen.

Volkomen krankzinnig natuurlijk, maar denk niet dat het snel zal veranderen zegt Ben Carlson.

Korreltje zout

Er zijn analisten die met plausibele verklaringen komen voor de negatieve rente en de hoge waarderingen op de aandelenbeurs.

De meeste neemt Carlson met een korreltje zout, omdat het analyses zijn die achteraf zijn gemaakt.

Maar dat geldt niet voor de neuroloog William J. Bernstein, die de negatieve rente al in 2005 voorspelde in zijn boek Too Much Capital. In dit boek beschrijft Bernstein wat er gebeurt in een wereld die steeds rijker wordt en waar kapitaal in overvloed aanwezig is.

Dure aandelen

Dan wordt er weliswaar meer geconsumeerd, wat de inflatie omhoog duwt, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. In rijke landen maakt consumptie namelijk maar een klein percentage uit van inkomen en vermogen. Het overtollige geld moet dus ergens heen.

Volgens Bernstein is het een proces dat al honderden jaren aan de gang is. In sommige delen van de wereld gaat het sneller, maar de trend is overal gelijk en bestaat uit dalende rentevoeten en stijgende koers-winstverhoudingen bij aandelen.

Voor beleggers is dat natuurlijk geen leuk nieuws. Als de theorie van Bernstein klopt, dan zullen rendementen op obligaties en aandelen alleen maar verder dalen. Het voordeel voor beleggers is dat ze rijk zijn en lang leven. Joshua Brown vindt dat geen slecht vooruitzicht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen