Nieuws

Zes misverstanden over factorbeleggen

Beleggers hebben een verkeerd beeld van factorbeleggen. Het is geen recept voor risicoloos, snel rijk worden, het is keihard werken op lange termijn.

Het factorbeleggen heeft enorm aan populariteit gewonnen, maar niet altijd om de juiste redenen. Beleggers onderschatten risico’s en het feit dat ze een lange adem moet hebben, zegt Jack Forehand in zijn Validea's Guru Investor Blog

Forehand - medeoprichter en president van Validea Capital - uit zich in de blog als grote fan van factorbeleggen. Hierbij worden aandelen geselecteerd op basis van zaken als lage waardering, momentum, kwaliteit en lage volatiliteit.

Maar makkelijk is het zeker niet. Hij ziet zes veelvoorkomende misvattingen en valkuilen.

 1. Geen risico
  Beleggers denken dat ze met factorbeleggen risico verkleinen, terwijl het precies andersom is. Volgens Forehand is outperformance uiteindelijk alleen te bereiken door meer risico te nemen. Het idee dat factorbeleggen risicoloos is, geldt volgens hem vooral voor de factor waarde. Beleggers denken dat het oppikken van een aandeel met een koers-winstverhouding van vijf minder risicovol is dan een aandeel waarvoor 20 keer de winst moet worden betaald. Maar dat is niet waar. Integendeel, het aandeel staat waarschijnlijk niet voor niets op zo’n lage k/w.

 2. Lange adem
  Een tweede misverstand is dat factorbeleggen vrij snel zijn vruchten afwerpt. Forehand weet wel beter. Het komt geregeld voor dat factorportefeuilles jarenlang achterblijven bij de markt. Soms duurt het wel tien jaar voordat een strategie werkt. Veel beleggers hebben daar het geduld niet voor en verkopen op het verkeerde moment met verlies.

 3. Eén strategie
  Er zijn beleggers die denken dat de sleutel tot succes ligt in het perfect timen van factoren. De ene keer gaan ze voor momentum, de andere keer voor waarde. Volgens Forehand is dat de verkeerde keuze. Hij denkt dat een belegger er beter aan doet vast te houden aan één goed beargumenteerde strategie (met meerdere factoren) ook als die een paar jaar geen goede resultaten oplevert.

 4. Verleden niet heilig
  Forehand maakt graag gebruik van het verleden om de toekomst te voorspellen. Aandelenkoersen kennen altijd cyclische bewegingen met patronen die zich herhalen. Een factorbelegger kan daarvan profiteren. Maar wat nooit vergeten mag worden is dat het geen wet van meden en perzen is dat het verleden zich herhaalt. Ook een patroon dat al tien jaar werkt, kent risico’s en kan plots niet meer optreden. Beleggers moeten daar ten allen tijde op voorbereid zijn.

 5. Factor mens
  Het mooie van factorbeleggen is dat een model het werk doet. Aandelen worden geselecteerd omdat het model zegt dat ze goedkoop zijn of in de mode.
  Menselijke voorkeuren tellen niet. Of toch wel? Beleggers vergeten volgens Forehand vaak dat modellen ontworpen zijn door mensen die fouten kunnen maken. Als het goed is zijn er syustemen die deze fouten voortdurend opsporen en corrigeren, maar dit gebeurt helaas niet altijd.

 6. Academici scheppen verwachtingen
  In de academische wereld worden vaak uitstekende resultaten behaald met factorbeleggen. Volgens Forehand kan dat echter te hoge verwachtingen scheppen. In academische studies worden namelijk grotere risico’s genomen dan gebruikelijk, door bijvoorbeeld tegelijk long en short te gaan. In academische studies wordt bovendien gewerkt met een relatief klein aantal aandelen, wat voor fondsen met honderden miljoenen onder beheer niet werkbaar is.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie