Nieuws

Oei, bedrijven kopen minder eigen aandelen in

Bedrijven worden voorzichtiger met de inkoop van eigen aandelen. De beurs verliest daarmee een belangrijke drijvende kracht.

Het was een onzichtbare hand die aandelenmarkten de laatste paar jaar een duw in de rug gaf: de inkoop van eigen aandelen. In Nederland doen veel bedrijven het; NN, DSM, RDS en SBM Offshore. En ook in de Verenigde Staten is het een populair middel om geld terug te geven aan aandeelhouders.

Bijkomende voordeel: door het aantal aandelen in omloop te verminderen, liepen automatisch ook de koers-winstverhoudingen terug.

Maar volgens nieuwsbureau Axios heeft de inkoop van eigen aandelen zijn beste tijd gehad. De groei is er in ieder geval uit. Veel meer dan de 1000 miljard dollar van 2018 zit er voor de komende jaren niet in.

Voor de beurs is dat slecht nieuws, zo stelt Axios, want in 2018 was de helft (!) van de stijging van de winst per aandeel toe te schrijven aan aandeleninkoop. Als bedrijven minder aandelen inkopen valt er bovendien een grote koper weg.

Slappe conjunctuur

Bank of America Merrill Lynch is een van de effectenhuizen die waarschuwt voor de effecten van minder inkoop van eigen aandelen. In een recent rapport stelde BAML dat zij eind 2018 als het keerpunt ziet. De reden voor het afremmen van de inkoop eigen aandelen heeft met de economisch omstandigheden te maken.

De afgelopen jaren gaven veel bedrijven er de voorkeur aan meer schuld op te bouwen in ruil voor een presentje aan de aandeelhouders. Geld was er ook voldoende, want de winsten stegen.

Maar met de afzwakkende conjunctuur zijn bedrijven voorzichtiger en willen ze hun schulden niet verder laten oplopen. Ze willen bovendien extra cash in huis hebben voor als er een recessie uitbreekt. Dat gaat ten koste van inkoop van eigen aandelen.

Niet naar nul

Volgens David Lebovitz, marktstrateeg bij J.P. Morgan Asset Management, is er overigens geen enkele reden dramatisch te doen over de terugval in de inkoop. Alles wijst er op dat de inkoop van eigen aandelen in 2019 weliswaar lager zal zijn dan in 2018, maar nog altijd een hoog niveau haalt. 

2018 leverde bovendien een vertekend beeld op doordat de belastingmaatregelen van Trump het extra aantrekkelijk maakten om eigen aandelen te kopen. “Die olie op het vuur missen we dit jaar.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente