Nieuws

Waarom aandelenmarkten moeten dalen

Volgens Joshua Brown is er niets mis met een markt, die geregeld daalt.

De aandelenbeurzen zijn de laatste paar weken weer in een dalende lijn terechtgekomen. Maar is dat erg, na het fantastische begin van 2019? Joshua Brown van Ritholtz Wealth Management vindt van niet.

Brown schetst een idyllische situatie waarin aandelenmarkten altijd onhoog gaan. Op het eerste gezicht natuurlijk fantastisch. U kunt aandelen kopen zonder ooit verlies te lijden. Er zit echter een keerzijde aan.

In principe kunnen aandelenkoersen weliswaar tot in het oneindige stijgen, maar ergens moet toch een limiet zijn. Of het nou bij een koerswinstverhouding van 100, 1000 of 10.000 is. Er komt een moment dat niemand nog geld verdient of geld verliest.

Hoge k/w's in het verleden

Op dat moment is de beurs extreem gevoelig voor een correctie, want waarom aandelen nog houden als er niks meer mee verdiend wordt? Voorbeelden van periodes met extreem hoge k/w's waren bijvoorbeeld de jaren voor de crash van 1987, de internetluchtbel van 2000 en huizenbubbel van 2008.

Dit waren allemaal fasen waarin beleggers dachten dat de bomen tot in de hemel groeien.

Een van de veroorzakers van de crash van 1987 en de internetluchtbel van 2000 was Fed-president Alan Greenspan, die in de jaren tachtig de Fed-put in het leven riep , een soort backstop in het geval van koerscorrecties.

New economy

Eind jaren negentig was er bovendien het idee van een "new economy" met lage inflatie, hoge werkgelegenheid in met name de dienstensector en een stijgende productiviteit dankzij technologische vooruitgang en automatisering.

Het gevolg was dat er destijds om de haverklap euforische boeken verschenen met scenario's waarbij de Dow binnen de kortste keren tot wel 36.000 of 100.000 zou kunnen stijgen. Er was ook elke week wel weer een beursgang die gelijk op de eerste handelsdag met tientallen procenten omhoog schoot.

We weten allemaal hoe dat in 1987, 2000 en 2008 afliep. Een volgende crash komt er volgens Brown vast en zeker. De vraag is alleen wanneer. Erg is dat niet, want aandelenmarkten kunnen uiteindelijk alleen maar stijgen als ze ook af en toe dalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus