Nieuws

Een recessie staat voor de deur

Volgens Ariel Bezalel, hoofdstrateeg fixed income bij Jupiter AM, zijn we nu toch echt aan het einde van de cyclus gekomen. Hij is mede daarom uitgesproken bullish op Amerikaanse staatsobligaties en schuld van andere ontwikkelde obligatiemarkten.

Ook Ariel Bezalel, hoofdstrateeg, fixed income bij Jupiter AM, kijkt met toenemende verwondering naar de situatie op de obligatiemarkt. "Het universum van negatief renderende obligaties heeft inmiddels een omvang van 12 biljoen dollar bereikt. Dit fenomeen beperkt zich niet alleen tot staatsobligaties, maar krijgt nu ook vat op de markt voor bedrijfsobligaties, waar voor meer dan 500 miljard dollar aan obligaties met een negatief rendement wordt verhandeld. Er zijn momenteel zelfs enkele negatief renderende obligaties te vinden in sommige opkomende markten."

Ondanks de ongekende dieptes waarin de rentes zijn gevallen, kan het nog altijd dieper. Het is iets waar Bezalel zeker op rekent. Zo verwacht hij dat de Fed de rente vaker de rente zal verlagen dan de markt nu nog inschat. In plaats van nog twee verlagingen dit jaar gaat hij uit van drie of meer, omdat de economische situatie in de tweede helft van dit jaar niet zal verbeteren. Het is de reden dat de obligatiestrateeg voor volgend jaar nog eens drie Amerikaanse renteverlagingen inprijst, terwijl de markt uitgaat van eentje. 

"De rentevoeten van Amerikaanse staatsobligaties dalen sterk tijdens renteverlagingscycli. Om deze reden blijf ik bullish ten aanzien van Amerikaanse Treasuries en andere ontwikkelde obligatiemarkten, ondanks de rally die dit jaar heeft plaatsgevonden."

PMI's dalen mee

Terwijl de rentes naar beneden rennen, bieden de economische cijfers weinig hoop op een rebound. "De wereldwijde inkoopmanagersindexen (PMI's) zijn in de krimpzone terechtgekomen, waarbij ongeveer 60% van de PMI's in de afzonderlijke landen onder het niveau van 50 is gezakt, dus op economische krimp wijst. Wanneer het percentage landen met een PMI van minder dan 50 ongeveer 75% bedraagt, dan is er doorgaans sprake van een wereldwijde recessie."

In de VS laten enquêtes onder kleine bedrijven zien dat de eerste tekenen van een verzwakking van de arbeidsmarkt zich aandienen. Hoewel de arbeidsmarkt een lagging indicator is, houdt Bezalel de Amerikaanse  arbeidsmarkt nauwlettend in de gaten, "want elke materiële verslechtering is een bevestiging van het einde van de cyclus."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020