Nieuws

Absurdisme troef op financiële markten

De situatie op financiële markten neemt steeds absurdere vormen aan, zegt Didier Saint-Georges van Carmignac.

Didier Saint-Georges, de bestuursvoorzitter van de Franse vermogensbeheerder Carmignac, vindt dat de situatie op de financiële markten steeds absurdere vormen aanneemt. Wie had bijvoorbeeld een paar jaar geleden gedacht dat er beleggers zouden zijn die bereid zijn een premie te betalen aan de Franse regering als deze voor tien jaar geld van hen leent? Niemand natuurlijk, zegt Saint-Georges.

De markt lijkt volgens Saint-Georges slechts van een ding zeker: de vlucht van beleggers in groeiaandelen en kwaliteitsobligaties weerspiegelt de consensus dat de economie stagneert, dat inflatie tot het verleden behoort, en dat lage rentetarieven een blijvertje zijn.

Maar zo waarschuwt Saint-Georges, daarbij Sherlock Holmes citerend: “There is nothing more deceptive than an obvious fact."

Didier Saint-Georges van Carmignac

Centrale banken hebben geen idee

Saint-Georges zelf is er in ieder geval zeker van dat de spanning op de markten ook de rest van de zomer zullen aanhouden. Een van de grote raadsels is wat de centrale banken gaan doen. Gaan ze straks naast obligaties ook aandelen kopen? Waagt ECB-president Mario Draghi nog een laatste ultieme poging om de EU-economie weer aan de praat te krijgen, voordat hij later dit jaar afzwaait?

Volgens Saint-Georges is het grote probleem dat de centrale banken geen flauw benul hebben waarom de inflatie maar niet wil stijgen ondanks redelijke werkgelegenheidscijfers en hogere lonen. “Dat is een mysterie dat economische detectives deze zomer ongetwijfeld bezig zal houden."

Is het de globalisering die steeds meer de dienstensector bereikt? Komt het door de Amazonificatie van de detailhandel? Of ligt de oplossing voor dit raadsel bij de almachtige consument, die bedrijven steeds vaker dwingt tot lagere prijzen.

Spiraal naar beneden 

Als dat laatste het geval is, zo zegt Saint-Georges, dan zal de neerwaartse druk op de winstmarges uiteindelijk leiden tot lagere investeringen van bedrijven, waardoor de wereldeconomie nog meer aan kracht inboet.

Saint-Georges ziet hierin ook een mogelijke verklaring voor het agressieve gedrag van Donald Trump in het handelsconflict met China: "De angst dat de economie achteruit holt, is waarschijnlijk de reden waarom de VS heeft besloten z'n macht te gebruiken om een nog groter stuk van de steeds kleiner wordende taart te bemachtigen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?