Nieuws

Recessie-alarm Morgan Stanley

De Amerikaanse bank Morgan Stanley maakt zich grote zorgen over het voornemen van Trump nog hogere importtarieven in te voeren op Chinese goederen. Als dat doorgaat, dan is een recessie niet meer af te wenden.

Mocht Donald Trump een importheffing van 25% invoeren op alle Chinese goederen die nu nog tariefvrij de grens over kunnen, dan belandt de wereldeconomie over negen maanden vast en zeker in een recessie.

Dat schrijft de Amerikaanse bank Morgan Stanley maandag aan zijn klanten. Morgan Stanley loopt met de brandbrief duidelijk op de muziek vooruit. Het laatste dreigement van Trump gaat uit van een tarief van 10% en niet van 25%.

De bank is de eerste om toe te geven dat er een groot verschil bestaat tussen het 10%-tarief dat Trump vanaf september wil heffen op goederen ter waarde van 300 miljard dollar en 25% importbelasting.

3,2% groei

Die 10% kan de wereldeconomie nog wel hebben, maar 25% niet. Analisten van de bank denken dat de economische groei in de wereld dan zal zakken tot onder de grens van 2,5% op jaarbasis, wat voor Morgan Stanley gelijk staat aan een recessie. 

In 2018 groeide de wereldeconomie nog met 3,6%. Het IMF rekent voor dit jaar op 3,2%. Morgan Stanley gaat ervanuit dat de groei zal dalen tot 2,8%-3% als het voorgestelde importtarief van 10% wordt ingevoerd en langer dan vier maanden standhoudt.

Centrale banken machteloos 

Mocht de handelsoorlog tussen de VS en China daadwerkelijk uit de hand lopen, dan kunnen centrale banken de zaak niet meer redden. Vooral de negatieve gevolgen voor het ondernemersvertrouwen zijn volgens Morgan Stanley niet te compenseren. 

“Hoewel we het exacte omslagpunt voor de economie niet kennen, zijn we ons bewust van het risico van een mogelijke niet-lineaire verscherping van de financiële randvoorwaarden en de impact daarvan op het investeringsniveau en de arbeidsmarkt,” aldus Morgan Stanley.

Beurs omlaag

Beleggers delen duidelijk de angst van Morgan Stanley. Sinds Trump met zijn dreigement van hogere importbarrières kwam zijn de beurzen in mineur. Maandag kelderde de S&P 500 met 2,98%.

Voor het hele jaar staat de Amerikaanse beursgraadmeter nog altijd op een winst van ruim 13%. Goud, bitcoin en staatsobligaties werden de laatste handelsdagen juist meer waard.

Bij de obligaties zorgde dat ervoor dat ook een andere angst weer is opgedoken, namelijk die voor een omgekeerde rentecurve in de VS en Europa, wat volgens veel analisten eveneens een voorbode is van een recessie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?