Nieuws

ETF's: obligaties populairder dan aandelen

Het is raar maar waar: obligatie-ETF's zijn populairder dan aandelen-ETF's ondanks de extreem lage rente. Hoe kan dat?

De rente is laag en de aandelenkoersen gaan door het dak. Dat zou er toch eigenlijk op moeten duiden dat aandelen-ETF’s in zijn, en obligatie-ETF’s uit. Het tegendeel is echter waar constateert Sumit Roy van ETF.com.

De inflow in aandelen-ETF’s bedroeg dit jaar 60 miljard dollar, tegenover 70 miljard voor obligatie-ETF’s.

In de VS is daarmee de hoeveelheid geld belegd in obligatie-ETF’s gestegen tot 767 miljard.

Sadomasochisme?

Waarom doen beleggers dat als ze maar zo weinig rente ontvangen? In Duitsland moet u zelfs 0,4% rente betalen als u een 10-jarige staatsobligatie wil. In de VS ligt de rente op een tienjarige treasury even boven de 2%. Het zijn percentages waar een aandelenbelegger alleen maar heel hard om kan lachen.

Beleggers moeten echter niet alleen naar de rentepercentages kijken, zegt Roy. Belangrijk is vooral waar de rente heen gaat. En daar zijn de verwachtingen rechttoe rechtaan.

De rente gaat verder naar beneden in zowel de VS als Europa en misschien ook wel in Japan. En elke belegger weet het: als de rente daalt, dan stijgen de koersen.

Dalende rente, stijgende koersen 

Zo levert de iShares 20+ Year Treasury Bond ETF een rente op van maar 2,4%. Daar staat tegenover dat de koers dit jaar al 9,3% gestegen is.

De eeuwige vraag is natuurlijk wel hoe lang en hoe ver de rente nog omlaag kan. Het antwoord dat de markt voorlopig geeft, is dat er nog wel een ritje te maken is, zeker nu er ook een soort concurrentieslag plaatsvindt tussen centrale banken onderling.

Sommige spreken zelfs van een valutaoorlog, gepaard gaand met centrale banken die elkaar bestoken met alsmaar lagere rentes, wat uiteindelijk meestal eindigt in hogere inflatie. Maar van dat laatste is voorlopig nog weinig te merken.

Bekende namen

Uit het overzicht van Roy blijkt dat beleggers meestal kiezen voor de bekende obligatie-ETF’s zoals de iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF, de Vanguard Total International Bond ETF, de iShares US Treasury Bond ETF en de iShares Core US Aggregate Bond ETF.

Bij de kleinere ETF’s zijn het met name de ETF’s met kortlopende obligaties die in trek zijn. De meest populaire nieuwkomer is de Aware Ultra-Short Duration Enhanced Income ETF met een instroom van 134 miljoen dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen