Nieuws

Absolute return-fondsen opsplitsen

De term absolute return-fondsen is verwarrend. Achter deze naam schuilen fondsen die onderling sterk verschillen. Volgens Freddie Lait zou de sector in tweeën moeten worden gedeeld.

Absolute return-fondsen zijn er in alle vormen en maten. Te veel vormen en maten, vindt Freddie Lait, oprichter en CIO van het Britse effectenhuis Latitude Investment Management.

De enorme breedte van deze sector maakt het voor beleggers onoverzichtelijk, zegt Lait tegen Citywire. Bovendien pretenderen absolute return-fondsen allemaal een laag risico te hebben, terwijl dat lang niet altijd zo is.

Altijd positief

Absolute return-fondsen streven ernaar om ongeacht de richting van de markt altijd een positief rendement te genereren. Er is volgens Lait echter een grote kloof in de manier waarop fondsen dit doel proberen te behalen.

Aan de ene kant heb je de fondsen die long-only zijn en altijd gericht op de lange termijn. Deze fondsen gokken dus niet met shortposities op koersdalingen. Het zijn verder fondsen die vaak bereid zijn op de korte termijn wat rendement in te leveren als daar maar zekerheid op de lange termijn voor in de plaats komt.

Aan de andere kant zijn er hedgefondsen die regelmatig intekenen op kleine emissies van obligaties en graag werken met een mix van derivaten. Deze fondsen hebben volgens Lait in naam weliswaar een laag risico, maar in werkelijkheid niet. 

Slechte naam

Lait zou daarom graag zien dat deze twee volkomen verschillende soorten fondsen in de toekomst niet meer op een hoop worden gegooid.

Dat is niet in de laatste plaats omdat hedgefondsen de laatste jaren slechte resultaten hebben geboekt en de absolute return-fondsen daardoor een slechte naam geven. 

Lees ook: Absolute return: absolutely not

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?