Nieuws

Gevaarlijke fusiegolf in de fondsindustrie?

Het New City Initiative vindt dat er teveel kleine vermogensbeheerders verdwijnen en vraagt toezichthouders in te grijpen om zo een gezond niveau van concurrentie te behouden.

Het aantal vermogensbeheerders neemt in een ras tempo af. Vooral kleinere spelers lopen het risico te worden opgeslokt.

Volgens een rapport van PwC waren er in het tweede kwartaal van dit jaar 42 fusies en overnames in de sector. Voor de eerste helft van 2019 betekende dat een stijging van het aantal deals met 58%.

Volgens sommigen is deze golf aan fusies en overnames (M&A) niet meer dan logisch. Kleine vermogensbeheerders hebben het nou eenmaal lastig in de strijd met passieve indexfondsen en ETF’s die schermen met ultralage beheerkosten.

Daar komt nog bij dat de industrie zich in een fase bevindt met grote technologische veranderingen. Vooral de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en superslimme zoekmachines vereisen investeringen die voor kleine financiële bedrijven vaak te hoog zijn.

Te weinig concurrentie

De vraag is alleen of de consolidatie niet te snel gaat. Het New City Initiative (NCI) waarschuwt hiervoor, meldt Institutional Investor. Volgens de denktank voor kleinere fondsbeheerders naderen we het punt waarop er te weinig concurrentie is op de markt voor vermogensbeheerders.

Het NCI wijst er verder op dat kleine vermogensbeheerders de laatste 20 jaar een beter trackrecord hebben dan grote.

De Institutional Investor wees onlangs ook al op een studie van Affiliated Managers Groep waaruit blijkt dat kleine managers tussen 1998 en 2018 een jaarlijkse outperformance hadden van 62 basispunten. Over die 20 jaar komt dat neer op een extra vermogenswinst van 16%.

Waar is de toezichthouder?

Volgens het NCI is de situatie zo ernstig dat het wellicht tijd wordt voor toezichthouders om in te grijpen. Anders gaat er teveel diversiteit verloren voor beleggers. 

Niet iedereen is het daarmee eens. Russel Kinnel van Morningstar vindt bijvoorbeeld dat je het concentratiegevaar niet moet overdrijven. Natuurlijk zijn Blackrock, Fidelity, State Street en Vanguard enorm groot en sterk.

Maar van de andere kant: bij de indexfondsen en ETF's die zij aanbieden maakt het niet zoveel uit of er veel of weinig concurrentie is. Het rendement blijft grofweg hetzelfde.

Bovendien zijn er nog altijd heel veel kleine partijen over waar beleggers een keuze uit kunnen maken als ze in actieve beleggingsfondsen willen beleggen. Voor het luiden van de noodklok is het te vroeg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen