Nieuws

GS: Yen betere veilige haven dan goud

Uit de stijgende goudprijs blijkt dat beleggers zoeken naar veilige havens. Maar de Japanse yen is misschien wel een betere hedge, aldus Goldman Sachs.

De goudprijs is bezig aan een kleine rally. Sinds begin dit jaar is de goudprijs met ruim 10% gestegen. De reden is duidelijk: Met een teruglopende groei van de wereldeconomie, dure effectenmarkten en een dreigende handelsoorlog zijn beleggers op zoek naar aantrekkelijke en veilige hedges.

Goud is er daar een van. Maar is het ook de beste?

De Amerikaanse bank Goldman Sachs denkt dat er een betere manier is voor beleggers om zich te beschermen tegen wereldwijde groei- en renteschokken: de yen.

Ondergewaardeerd

De Japanse munt, zo zegt Goldman Sachs in een begin deze week verschenen notitie, is allereerst ondergewaardeerd in vergelijking met andere reservevaluta, zoals de dollar en euro.

Dit maakt grote dalingen in de toekomst onwaarschijnlijk. Ten tweede is goud door de rally van de voorbije maanden duur geworden.

Goldman Sachs vindt niet dat beleggers nu hun fysieke goud of aandelen in goudmijnen moeten verkopen. De zakenbank denkt dat zowel goud als de yen een rol kunnen spelen bij het opvangen van mogelijke schokken in de markt.

Diversificatie

“Wij denken dat beide activa een belangrijke rol kunnen spelen bij het diversifiëren van risico’s in de beleggingsportefeuille en het beschermen tegen groei- en renteschokken," schrijft Goldman Sachs.

“Maar nu de vraag-aanbodverhoudingen bij goud steeds scherper zijn, is de yen misschien wel de aantrekkelijkere hedge.” Goldman wijst erop dat economische data de laatste weken weliswaar wat beter waren, maar voor het hele jaar ziet het er nog altijd slecht uit voor de wereldeconomie.

Geen wonder dus dat beleggers behoefte hebben aan veilige havens. Dat wordt nog versterkt door de signalen van een ruimer monetair beleid, in met name de eurozone en de VS. 

Correlatie

Er is volgens Goldman Sachs historisch gezien een nauwe correlatie tussen goud en de yen. Ze zijn namelijk beide gevoelig voor de dollar, de reële rente en hogere risico’s in de wereldeconomie. 

Tegenover de dollar heeft de Japanse yen dit jaar een klein beetje terrein gewonnen. In januari  gingen er 109 yen in een dollar, nu 108.

Bij de euro-yen wisselkoers is het verschil iets duidelijker. Begin dit jaar gingen er bijna 126 yen in een euro, nu nog maar net iets meer dan 120 yen. Dat komt neer op een winst voor de Japanse valuta van 4,5%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus