Nieuws

Grondstoffen hebben niks te zoeken in portefeuilles

Het langetermijnrendement op grondstoffen is laag, de kosten zijn hoog. Net als de volatiliteit. Grondstoffen leveren bovendien geen dividend op.

In leerboeken over modelportefeuilles staat meestal dat het altijd verstandig is een deel in te ruimen voor grondstoffen. Het zou de diversificatie ten goede komen, zo luidt de algemene mening.

Volgens Wealthmanagement is dat achterhaald. Grondstoffen (we hebben het niet over mijnbouwbedrijven) kunnen volgens auteur Dan Weil beter gemeden worden.

Het is een beleggingscategorie die beter kan worden overgelaten aan professionele handelaren. En dat om meerdere redenen.

0% in bijna 150 jaar

Het grootste nadeel is het rendement. Volgens de commodity price index van The Economist hebben grondstoffen sinds 1871 een nihil reëel rendement opgeleverd.

Veel minder dus dan aandelen of obligaties die honderden procenten rendement opleverden. “Grondstoffen zijn een zero sum game,” zegt Tim Ghriskey, Chief investment strategist bij Inverness Counsel.

Alleen als u precies weet waar de prijstoppen en -dalen zijn, valt er wat te verdienen. Maar wie weet dat nou? Er zijn heel wat knappe koppen die zich daar de vingers aan hebben gebrand.

Geen dividend

Als hedge in slechte tijden op de aandelenmarkt zijn grondstoffen evenmin geschikt. Ten eerste doen grondstoffen het dan vaak ook niet bijster goed.

Daar komt bij dat ze geen dividend opleveren, zegt financieel adviseur Tom Fredrickson van het Garrett Planning Network. 

“Als ik bepaalde fases wil overbruggen door aan de zijlijn te gaan staan, ontvang ik wel graag dividend of rente.”

Duur

Beleggingen in grondstoffen zijn ten slotte ook nog duur. Fondsen en ETF’s die gespecialiseerd zijn in grondstoffen vragen hoge beheervergoedingen vanwege de hogere risico's die eraan kleven. 

En risico's zijn er op de korte termijn volop, zegt Karim Ahamed, financieel-adviseur bij Cerity Partners. De economische groei vlakt af.

Er komt misschien een nieuwe recessie aan, misschien ook niet. Beleggingen in grondstoffen zijn volgens hem dan pure speculatie, of u nu short of long gaat.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen