Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Defensieve sectoren presteren goed

De rotatie in het tweede kwartaal 2019 werd gekenmerkt door de sterke relatieve ontwikkeling van defensieve sectoren: healthcare, utilities, consumer staples en telecom.

Op de RRG (Relative Rotation Graph) voor Europese sectoren is de sector rotatie binnen Europa te zien ten opzichte van de MSCI Europe als benchmark.

Deze sectoren vormen de onderliggende waarden voor de diverse sector SPDR ETF’s, die door State Street worden aangeboden in Europa.

SSGA Relative Rotation Graph

Defensieve sectoren het sterkst

De rotatie gedurende het tweede kwartaal werd gekenmerkt door de sterke relatieve ontwikkeling van de meer defensieve sectoren. Het gaat dan met name om healthcare, utilities, consumer staples en telecom.

Op de RRG hierboven zijn deze sectoren weergegeven met een groene ovaal om de naam van de sector. De staarten van deze sectoren bewegen allemaal in noord-oostelijke richting.

Dit betekent dat ze oplopend waarden laten zien op beide assen van de RRG, de JdK RS-Ratio en de JdK RS-Momentum.

Consumer staples bevindt zich het verste in het leading quadrant, dat betekent dat dit de sterkste relatieve trend is maar ook dat deze al een tijdje onderweg is. Dit is ook goed te zien op de koersgrafiek van de consumer staples-sector in combinatie met de RG-Lines.

SSGA Relative Rotation Graph

Consumer staples sterkste sector

Wanneer de (rode) RS-Ratio lijn boven 100 beweegt is er sprake van een relatieve uptrend, in dit geval ten opzichte van de MSCI Europe index. De (groene) RS-Momentum lijn geeft aan of deze trend sterker wordt (RS-Momentum > 100) of aan het verzwakken is (RS-Momentum < 100).

Sinds juli 2018 is de relatieve trend opwaarts gericht en zijn er een paar periodes geweest dat deze trend wat zwakker werd maar daarna toch weer opveerde.

De rotatie van de staart op de RRG voltrekt zich dan volledig aan de rechterzijde. De uitbraak boven de voorgaande koerstoppen in combinatie met een sterke relatieve trend, die nog in kracht aan het toenemen is maakt consumer staples een van de sterkste sectoren op dit moment.

Opwaarts doorbreken

Healthcare en utilities staan op het punt om het leading quadrant binnen te komen vanuit improving. Dit betekent dat deze sectoren in een vroeger stadium van hun relatieve (up-)trend zitten dan staples en derhalve wellicht meer potentieel hebben om in kracht toe te nemen.

Met name de utilitiesgrafiek is interessant aangezien deze sector er recentelijk (pas) in is geslaagd om de voorgaande all-time-high uit december 2007 opwaarts te doorbreken.

SSGA Relative Rotation Graph

De enige andere sector in Europa die nu nog onder de top uit 2007 ligt, is financials en gezien de koersontwikkeling zal dat waarschijnlijk nog wel even zo blijven. Voor utilities heeft de uitbraak boven 112,50 de weg vrij gemaakt voor een verdere stijging terwijl de voormalige weerstand (112,50) nu waarschijnlijk als steun gaat fungeren in geval van correcties.

Utilities komende weken meest aantrekkelijk

Dit maakt van utilities een aantrekkelijke sector in de komende weken. Ondanks het feit dat de markt in het tweede kwartaal gedreven werd door defensieve sectoren wist de benchmarkindex, de MSCI Europe verhandelbaar via de SPDR MSCI Europe UCITS ETF (ERO) toch boven de recente top van begin mei uit te stijgen.

Dat is opmerkelijk aangezien een stijging van de markt meestal gedragen wordt door meer offensieve sector als technologie, industrials, financials, consumer discretionary et cetera. Op de Relative Rotation Graph bewegen deze sectoren momenteel echter allemaal in negatieve richting (zuid-west).

SSGA Relative Rotation Graph

Blijf voorzichtig

De vraag rijst dan ook hoe betrouwbaar de uitbraak van deze benchmarkindex is wanneer deze gedragen wordt door enkel defensievere sectoren.

Normaal gesproken is voor een breed gedragen stijging van de markt als geheel de participatie nodig van zware (gewicht) sectoren als technologie en financials. Aangezien dat nu niet het geval is lijkt voorzichtigheid geboden.

Lees meer

Alternatieve beleggingen